Obama tilbyr økonomisk hjelp til Midtøsten

USAs president, Barack Obama, talte om USAs nye politikk for Midtøsten. Foto: Scanpix Les mer Lukk

USAs viktigste prioritet i Midtøsten er å oppmuntre til demokratisk utvikling, og USA skal bidra økonomisk til å fremme demokratiske reformer, lover president Barack Obama.

– Osama bin Laden var ikke en martyr, men en massemorder. Hans budskap ble tilsidesatt av de demokratiske oppstandene i Midtøsten, sa Obama i en nøkkeltale om Midtøsten torsdag.

– Al-Qaidas ekstremistiske agenda blir sett på som en blindvei. Allerede før vi fant ham, hadde folk tatt historien i sine egne hender, sa den amerikanske presidenten i talen i utenriksdepartementet i Washington.

– Begivenhetene de siste seks månedene har vist at strategier med undertrykking og avledning ikke fungerer lenger, sa han idet han viste til Tunisia og Egypt som modeller for regionen.

– USA og arabiske land må samarbeide for å komme forbi mange tiår med mistillit slik at vi kan bygge en bedre framtid for regionen, sa Obama videre.

Handel, ikke bistand

Presidenten la vekt på handel, ikke bare bistand, og investeringer, ikke bare u-hjelp som motor for økonomisk utvikling i regionen som kan fremme demokrati. Obama sa han vil be internasjonale finansinstitusjoner om å legge fram en plan for Egypt og Tunisia på neste G8-møte.

Konkret lovte han blant annet gjeldslette for 1 milliard dollar for Egypt, og ytterligere 1 milliard i lån til investeringer i infrastruktur som kan hjelpe landet å få i gang handelen med omverdenen igjen.

Han lovte også å hjelpe Egypt og Tunisia til å finne og hente hjem penger som er stjålet og gjemt i utenlandske banker.

Blant andre konkrete forslag er å be Kongressen opprette et fond etter modell av fondene som hjalp Øst-Europa etter Berlin-murens fall, og også sammen med EU å lansere en plan for å integrere regionen bedre i handelen med Europa og USA.

– Vi er i en historisk situasjon, og nå har vi anledning til å vise at Amerika verdsetter en tunisisk gateselgers verdighet mer enn en diktators rå makt, sa han.

Land etter land

I den 50 minutter lange talen tok han for seg land etter land og understreket at USA støtter reform over hele regionen.

Han gjorde det klart for Syrias president Bashar al-Assad at han må innlede en seriøs dialog med opposisjonen for en overgang til demokrati.

– Det syriske folk har vist sin tapperhet når de krever overgang til demokrati. President Assad har nå et valg: Han kan enten lede overgangen, eller tre til side, sa Obama.

Til Jemens president Ali Abdullah Saleh sa han at han må gjennomføre sitt løfte til opposisjonen om å gå av, og til Bahrains ledere hadde han skarpe ord da han understreket at undertrykkelse ikke vil føre fram og at dialog er eneste vei framover.

– Man kan ikke ha meningsfull dialog når deler av den fredelige opposisjonen er i fengsel, framholdt han.

Skarp tone

Selv om han var skarp i tonen overfor USAs nære allierte Bahrain, nevnte han ikke langt større og viktigere Saudi-Arabia.

En betydelig del av talen var viet til konflikten mellom Israel og palestinerne, og han gjorde det klart at situasjonen slik den er, ikke er holdbar.

Mens han tydeligere enn før understreket USAs ønske om en tostatsløsning basert på 1967-grensene, med eventuelle landbytter som begge parter er enige om, advarte han også palestinerne mot ensidig å erklære en uavhengig palestinsk stat, slik de ønsker å gjøre i FN til høsten.

Han pekte også på behovet for respekt for minoriteter, ikke minst religiøse minoriteter, og han understreket at regionens fulle potensial aldri blir virkeliggjort så lenge kvinnenes potensial ikke blir virkeliggjort.

Les flere nyheter her