Russ alvorlig syk av smittsom hjernehinnebetennelse

En russ fra Sarpsborg er innlagt ved Sykehuset Østfold med alvorlig meningokokksykdom, såkalt smittsom hjernehinnebetennelse.

Gutten deltok på russetreffet på Tryvann i Oslo sist helg, og ble innlagt på sykehus onsdag.

– Gutten er svært alvorlig syk og får full intensiv behandling, sier smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold (SØ), Oskar Jetmund Ringstad, til NRK.

Tilbyr vaksine

Helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune har vært i kontakt med russ i guttens russebil for å få oversikt over omgangskretsen til den syke.

– Vi jobber med å kartlegge russens nærmeste omgangskrets. Torsdag ettermiddag fikk vi 70 vaksiner fra Oslo, og alle som har vært i nærkontakt med den syke, tilbys vaksine og antibiotika, sier Johansen til NTB.

Han ber årets russekull oppsøke lege dersom de får feber over 38 grader, hodepine, muskelsmerter eller utslett.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at andre personer kan være smittet, men både fastleger og legevakten i Sarpsborg kommune er informert om saken og er bedt om å være ekstra oppmerksomme på mulige tilfeller, sier helsesjefen.

Torsdag kveld var helsepersonell på guttens skole og informerte om sykdommen.

Liten risiko

Johansen understreker at det er svært liten risiko for smitte.

– Det er svært sjelden at flere blir smittet av hjernehinnebetennelse. I 97 prosent av tilfellene er det kun én person som blir syk, sier Johansen.

Russ er spesielt utsatt for sykdommen ettersom de kan være fysisk nedkjørt og lever tett på hverandre.

– Russ har ofte svekket immunforsvar samtidig som de har mye nærkontakt med hverandre. De kan blant annet smittes ved at de drikker av samme flaske, sier Johansen.Meningokokksykdom er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere. Rundt 10 prosent av dem som blir smittet, dør av sykdommen.

Les flere nyheter her