Ingen sommer i sikte

Resten av mai blir våt enkelte steder i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

Hummer og kanari! Det kan være en dekkende tolkning av meteorologenes værvarsel den nærmeste tiden. Det gjelder ikke bare i sør, men over hele landet.

– Ingen sommer i sikte, sier langtidsmeteorolog Arild Mentzoni på Blindern til NTB.

Men hvor kan det bli best utsikter for å hoppe i havet?

– Tja, isen er jo borte over alt, sier meteorologen megetsigende og legger ikke skjul på at det i så fall må skje på eget ansvar, iallfall ikke på meteorologens anbefaling.

– Tror ikke vi skal forvente for mye. I Finnmark har det snødd fram til nå ...

Helgevarsel

Østafjells blir det ganske bra første del av helgen, til dels pent vær med solglimt og opphold, men søndag ettermiddag noe regn.

Vestlandet kan vente regn og regnbyger ved inngangen til helgen, men forbigående lettere vær tidlig søndag.

Midt-Norge kan vente ganske bra vær i helgen. Det starter med regn lørdag men bedre etter hvert.

Nord-Norge – til og fra. Lange perioder med oppholdsvær, regn av og til, men beskjedne mengder, lyder prognosen for de nærmeste dagene.

Temperaturutsiktene frister heller ikke til lettkledde aktiviteter utendørs til helgen.

Storm neste uke

Og værutsiktene neste uke?

Fortsatt ustabilt i hele landet. Ingen høytrykk bygger seg opp over Skandinavia. Lavtrykkene dominerer, og ustabil luft betyr nedbør i perioder, ifølge Mentzoni.

– Sent mandag kommer et ganske kraftig lavtrykk inn mot Sør-Norge, og det vil fra natt til tirsdag gi sørlig kuling med regn og regnbyger, særlig på Vestlandet. Vinden kan nå storms styrke på Vestlandet nordover til og med Sogn og Fjordane, sier Mentzoni.

Fra sent tirsdag vil vinden minke i Sør-Norge, men uten at det påvirker temperaturene nevneverdig. Fortsatt kjølig, med andre ord.

I Nord-Norge blir det både lavtrykk og vind, men ikke så kraftig som i sør. Skiftende med en del nedbør av og til, lyder prognosen.

Lovende sesongvarsel

Men skal vi tro det ferske tremåneders sesongvarselet fra England kan Europa vente seg en varm sommer i år, opptil 1,5 grader over normalen.

Også i Norge ligger sommeren an til å bli varmere enn normalt, riktignok «bare» 0,5-1 grad varmere, om vi skal tro de engelske meteorologene.

Men det gjør ikke nødvendigvis Arild Mentzoni, som i likhet med sine øvrige kolleger på Blindern nødig kikker inn i krystallkulen:

– Vi har sluttet å spå. Det kan jo være grunn til å minne om at engelskmennenes tremåneders varsel i høst gikk ut på en veldig mild vinter i år. Det slo vel ikke akkurat til ...

Til gjengjeld kom vårvarmen tidlig til Europa i år. Allerede i midten av mars kunne europeerne kaste vinterfrakken, påpeker yr.no.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Les flere nyheter her