FN-sjef: – Krisen i Libya blir stadig verre

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier situasjonen i LIbya bare blir verre og verre. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Forsøket på å sikre en våpenhvile i Libya har mislyktes, og den humanitære krisen blir stadig verre, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Ifølge Ban har hans spesialutsending til Libya arbeidet svært hardt, men det er ingen tegn til at Libyas leder Muammar Gaddafi vil gå med på en reell våpenhvile.

Samtidig blir situasjonen for sivilbefolkningen verre og verre, og FN-sjefen er spesielt bekymret for situasjonen i Misrata, som har vært beleiret av Gaddafis styrker i over to måneder.

– Situasjonen er i ferd med å bli meget dårlig, sier Ban.

Fikk ikke møte Gaddafi

FNs spesialutsending Abdul Illah al-Khatib reiste søndag til Tripoli for å ha samtaler med representanter for Gaddafis regime om behovet for en våpenhvile slik at sivilbefolkningen i de krigsherjede områdene kan få tilgang til humanitær hjelp.

Han fikk imidlertid ikke møte Gaddafi selv, som steilt avviser å trekke sine styrker bort fra byer der opprørerne enten har kontroll eller kjemper om makten.

750.000 på flukt

Tusenvis av mennesker har mistet livet siden protestene mot regimet begynte 15. februar, og om lag 750.000 personer er drevet på flukt, i henhold til anslag fra FN og Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Gaddafis stilling er ytterligere svekket etter at ICC denne uken utstedte arrestordre mot ham, en av sønnene hans og svigerbroren.

Onsdag kom dessuten meldingen om at Gaddafis kone og datter har forlatt Libya. Siden 14. mai har de oppholdt seg i Tunisia.

Les flere nyheter her