Ny rettssak for gammelt drap i Storbritannia

En minneplakett er lagt ned der Stephen Lawrence ble drep i april 1993. Noen la ned blomster til minne om tenåringen da det onsdag ble kjent at to mistenkte skal stilles for retten for drapet. Saken har vært en av de mest omtalte uløste drapssaken i britisk historie, skriver avisen The Guardian. Foto: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX Les mer Lukk

To menn skal stilles for retten for et drap på en svart tenåring i London for 18 år siden. Den mangelfulle etterforskningen av saken førte til at London-politiet i sin tid ble anklaget for «institusjonell rasisme».

En britisk domstol har besluttet at de to mennene, som nå er 34 og 35 år gamle, skal stilles for retten for å ha knivstukket 18 år gamle Stephen Lawrence i april 1993. Drapet var rasistisk motivert, heter det i beslutningen fra domstolen. Grunnen til at saken tas opp igjen, er at det er kommet fram nye bevis i saken.

På 1990-tallet ble London-politiet kritisert for at de ikke klarte å stille de mistenkte for retten. En gransking anklaget polititjenestemennene som var involvert for å være inkompetente og hevdet politistyrken var gjennomsyret av rasisme.

En av dem som nå skal stilles for retten, ble frikjent i et privat søksmål som foreldrene til Lawrence sto bak i 1996.

De to mennene ble arrestert i september i fjor, men på grunn av de særegne britiske lovene om rettsreferater kunne pågripelsen først gjøres kjent onsdag, da beslutningen om ny rettssak ble tatt.

Les flere nyheter her