Medvedev møter stort pressekorps

President Dmitrij Medvedev skal holde stor pressekonferanse i Moskva. Foto: Vladimir Rodionov (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Russlands president Dmitrij Medvedev holder en stor pressekonferanse onsdag, og spekulasjonene går om han skal stille til gjenvalg.

– Jeg snakker med journalister i morgen. Enhver som er interessert – se på det, skrev Medvedev på Twitter tirsdag.

800 journalister er akkreditert til seansen onsdag formiddag, og den vises direkte på tre statlige TV-kanaler. Medvedev har aldri tidligere holdt noen ordentlig pressekonferanse, bare svart på spørsmål ved korte pressemøter i forbindelse med statsbesøk og lignende.

Moderne mann?

Pressekonferansen holdes på lederakademiet Skolkovo, som er ment å gi Russland drahjelp til en mer moderne økonomi basert mer på teknologi og mindre avhengig av naturressurser.

Det passer med bildet Medvedev ifølge kommentatorer forsøker å skape av seg selv: som en mann for modernisering og endring.

Medvedev står fortsatt i skyggen av Vladimir Putin, som gikk fra presidentstolen til statsministerposten i Russland da Medvedev startet sin presidentperiode.

Det er fortsatt ikke klart om én av dem eller begge har tenkt å stille i presidentvalget neste år.

Meningsmålinger viser at Putin ligger klart foran.

Vil vise seg

Flere utspill den siste tiden har tydet på at Medvedev ønsker å utfordre sin mentor. De to har blant annet uttalt seg forskjellig om krigen i Libya.

– Medvedev vil forsøke å vise at han ikke bare er en «ja-mann», men at han nærmest er likeverdig med Putin, sier en finansmann i investeringsbanken Western, som ikke ønsker å navngis.

– Medvedev forsøker å vise at han har kommandoen, for å vise eliten og Putin at han er en troverdig kandidat, sier han videre.

Nytt parti

Mandag ga den russiske milliardæren Mikhail Prokhorov beskjed om at han vil lede partiet Den rette sak, som stiller seg bak Medvedev. Partiet skal ha en forretningsvennlig profil og kan fungere som en plattform for Medvedev, som ikke har noe eget parti.

Det kan i så fall utfordre det dominerende partiet, Forent Russland, som er Putins parti. Kritikere har imidlertid antydet at det nye partiet kun er et spill for å gi et skinn av politisk mangfold i Russland.

Også Putin ser ut til å posisjonere seg foran presidentvalget i mars neste år.

Da han la fram en langsiktig plan for Russlands utvikling til nasjonalforsamlingen i april, framsto han ikke som en person på vei ut av maktens korridorer.

Les flere nyheter her