Strauss-Kahn bak lås og slå på fengselsøy

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, vil bli overført til fengselsøya Rikers Island. Foto: Reuters/Scanpix Les mer Lukk

Den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn er flyttet til fengselsøya Rikers Island i New York.

En domstol i byen avgjorde mandag at Strauss-Kahn ikke vil bli løslatt mot kausjon. Noen timere senere satt han innelåst på en celle på 3,5 ganger 4 meter på den beryktede fengselsøya i East River.

IMF-sjefens forsvarere sier de vurderer om de skal anke kausjonsavgjørelsen. Men hvis den blir stående, risikerer Strauss-Kahn å bli værende på Rikers Island så lenge rettssaken hans varer.

– Overflyt og farlig

Som en av verdens mektigste menn har IMF-sjefen vært vant med stadig reising på 1. klasse mellom noen av verdens mest fasjonable hoteller. På fengselsøya i New York bor det rundt 11.000 fanger bak gode, gammeldagse sprinkelporter.

– Det er overfylt, og maten er forferdelig. En av de farlige tingene er at kjente folk kan bli utnyttet av andre fanger, sier forsvarsadvokaten Gerald Lefcourt.

En talsmann for myndighetene i New York sier Strauss-Kahn er plassert på enecelle for å unngå at han blir angrepet av medfangene.

– Dette hander ikke om å isolere den innsatte fra menneskelig kontakt. Det handler om å hindre at han blir skadd som følge av at han er en kjent person.

– Følger situasjonen

Rikers Island ligger mellom bydelene Queens og Bronx, i nærheten av flyplassen LaGuardia.

Noen titalls mil lenger sør, i hovedstaden Washington, holdt styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) et uformelt møte mandag for å diskutere siktelsen mot Strauss-Kahn. Styremedlemmene skal ikke ha fattet noen viktige beslutninger, men uttalte at de vil fortsette å følge med på hvordan situasjonen utvikler seg.

Strauss-Kahn ble pågrepet lørdag kveld etter å ha blitt anmeldt for å ha forsøkt å voldta en stuepike på et hotell på Manhattan. Han avviser alle anklager, men sitter likevel i varetekt. Blir han funnet skyldig, risikerer han mange år i fengsel.

Mister trolig jobben

Selv om Strauss-Kahn foreløpig ikke er dømt for noe, er det få som tror at han vil kunne fortsette i stillingen som IMF-sjef. Drømmen om å bli fransk president er trolig også knust.

IMFs nestleder, amerikaneren John Lipsky, fungerer nå som administrerende direktør, men han har tidligere varslet at han slutter i august. Det er derfor uklart hvem som kommer til å lede pengefondet videre.

(©NTB)


Les flere nyheter her