Rolig i påskefjellet, men like mange leteaksjoner
Lite snø og mindre påskeutfart, har bidratt til at hjelpekorpsene har hatt en roligere høytid i år. Men flere har gått seg bort fordi de ikke kjenner seg igjen i det snøløse terrenget. Foto: Morten Holm / Scanpix Les mer Lukk
– Med så mye fint vær og en sen påske, er det ingen overraskelse at det har vært mer aktivitet ved sjøen, sier landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps til NTB.
Denne aktiviteten er også svært synlig på statistikken etter årets påskeberedskap.
– Av de sju dødsfallene vi har registrert, er fem knyttet til hendelser ved vann. Jeg håper ikke denne åpningen på sesongen er en trend som vil fortsette utover sommeren, sier Berentsen. I tillegg til de fem som er omkommet, er tilstanden fortsatt kritisk for en tre år gammel gutt som ble hentet opp fra en elv i Nordland søndag.
Få aksjoner, men like mange søk
Fint vær og sen påske har ikke bare ført til at hjelpekorpsene har hatt mindre å gjøre i fjellet, oppdragene er også blitt noe annerledes. Det har blant annet vært flere solskader enn det pleier.
Antall aksjoner Røde Kors har vært involvert i er mer enn halvert sammenlignet med tidligere år. Det samme gjelder antall skadde personer som har fått hjelp - 300 i år mot 702 i fjor.
Den eneste statistikken som ikke viser en tydelig nedgang, er søk etter savnede personer. Røde Kors har gjennomført 21 leteaksjoner, like mange som i fjor.
– Dette er mange i en påske som har vært preget av lite snø og begrenset utfart. Flere har rett og slett gått seg bort i det nesten snøfrie påsketerrenget som man ikke kjenner seg igjen i, sier Berentsen.
En leteaksjon etter en kvinne i Eidsvoll var ennå ikke avsluttet mandag ettermiddag, men ellers har samtlige savnede blitt funnet.
Tidenes roligste påske
Også Norsk Folkehjelp melder om en rolig påske, med bare 15 oppdrag.
– Dette ble den roligste og beste påsken vi noen gang har hatt, sier folkehjelpere rundt i Norge. Likevel ble det gjennomført fem leteaksjoner, sier Anne Mette Johnsen ved opplysningssentralen til Norsk Folkehjelp. En sjette leteaksjon pågår i Elverum.
– Vit nøyaktig hvor hytta er
Sanitetssjef Jon Halvorsen har allerede begynt å tenke framover og har et tips som kan bedre beredskapen og lette arbeidet dersom man trenger assistanse på neste hyttetur. Tipset er rett og slett å lære seg posisjonen til hytta man er på.
– Finn posisjonen og skriv den på en lapp. Disse opplysningene er livsviktige og gjør det lettere for redningsmannskaper å finne fram om man trenger assistanse, sier Halvorsen.
Det kan også være lurt å legge igjen en lapp med posisjonen hos venner eller familie. Posisjonen kan man finne ved hjelp av en GPS eller lese den av et kart dersom man kan teknikken.
– Er du i tvil om hvordan du gjør dette så ta kontakt med noen som kan dette. De fleste som har vært i Forsvaret har lært å ta ut en nøyaktig kartreferanse, sier Halvorsen.
Han tipser også om at nødplakaten til Statens kartverk kan være et godt utgangspunkt.