I dyp sorg over Waitz
Armstrong ble rammet av testikkelkreft i 1996, men overvant sykdommen og kom tilbake sterkere enn noen gang. Han vant Tour de France sju ganger på rad fra 1999 til 2005.
Tirsdag hadde han følgende kommentar til det norske nettstedet:
– Jeg er i dyp sorg over tapet av Grete Waitz. Hun var en strålende utøver og en fighter i kampen mot kreft, sa Lance Armstrong til VG Nett.
– Som løper og kreftambassadør, representerte hun styrke. I en alder av 57 år hadde hun fortsatt mange år foran seg. Jeg og familien min tenker i dag på alle de som satte pris på henne, og som så opp til henne, når de tar farvel med Grete, fortsatte amerikaneren.
Grete Waitz døde på Ullevål universitetssykehus natt til tirsdag etter å ha kjempet mot kreft i flere år. Den norske løperdronningen ble 57 år gammel.
Se også: Grete Waitz er død (video)
– Det var med dyp sorg jeg mottok budskapet om at Grete Waitz har gått bort. Hun var en av våre aller fremste idrettsutøvere som sto for imponerende prestasjoner, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.
Grete Waitz, den gangen Grete Andersen, setter verdenrekord på 3000 meter på Bislett stadion under en tre-landskamp i friidrett. Her Grete i aksjon. Foto: Arild Hordnes / NTB / Scanpix.
Stoltenberg beskriver Waitz som en viktig pådriver for kvinneidretten og en inspirasjon for mosjonister over hele verden.
Les også: Grete Waitz er død
Ingrid Kristiansen: – Hun viste vei for mange
Ingrid Kristiansen slår fast at Grete Waitz var en foregangskvinne for norsk kvinneidrett som viste vei for veldig mange.
Hun sier til NRK at hun fikk en trist start på påskeferien med beskjed om Waitz’ bortgang tirsdag formiddag.
– Jeg har aldri hatt Grete som forbilde, men jeg har jo sett at hun viste at vi kan komme fra Norge og hevde oss internasjonalt i løping, selv om det er snø halve året. Det viste hun meg i hvert fall, sier Ingrid Kristiansen i en kommentar til det triste budskapet.
Bislett Games 1991. Friidrettsstjernene ingrid Kristiansen (tv) og Grete Waitz sammen på tribunen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix.
De to konkurrerte sammen for første gang i EM i Helsingfors i 1971, og i årene etterpå kom de to til å prege og dominere langdistanseløpingen for kvinner.
– Jeg ble trist og lei meg over det som har skjedd, men vi har jo vært forberedt, for hun har jo vært syk lenge. Som hun selv sa, så levde hun på overtid i forhold til diagnosen, sier Ingrid Kristiansen.
Friidrettspresidenten: – Hun var en ener
Friidrettspresident Svein Arne Hansen slo fast at tirsdagen ble en trist dag ikke bare for friidretten, men for hele norsk idrett.
– Grete Waitz var en ener. For meg var hun også den største idrettsutøveren vi har hatt i norsk historie, sier Svein Arne Hansen til NTB.
– Dette er en svært trist dag, først og fremst for ektemannen Jack Waitz og familien, men også for oss som driver innen friidrett. Hele norsk idrett har lidd et stort tap, og folk har mistet et forbilde, legger friidrettspresidenten til.
Han understreker at Grete Waitz ikke var stor bare på idrettsbanen.
Oslo Maraton 1991. Grete Waitz sammen med New York Maratons «far» Frank Lebow. Foto: Lise Åserud / NTB / Scanpix.
– Hun sto på barrikadene og kjempet en tøff kamp da kvinnefrigjøringen innen idretten sto på programmet i 1970- og 80-årene, og det er liten tvil om at hun bidro mye til å ufarliggjøre langdistanseløpingen for kvinner, sier Hansen.
– I de siste årene engasjerte hun seg voldsomt i «Aktiv mot kreft», og det viser hvor stort og spesielt menneske hun var. Hun var også en fantastisk venn, sier friidrettspresident Hansen.
Idrettspresidenten: – Et stort forbilde er borte
Idrettspresident Tove Paule slo fast at et stort forbilde og en banebrytende kvinne innen idretten gikk bort med løperdronningen Grete Waitz.
Grete Waitz vinner New York Maraton i 1983. Foto: AP / Scanpix.
– Jeg fikk meldingen tirsdag formiddag, og det var en veldig trist melding å få. Hun var et stort forbilde for veldig mange, og på mange områder var hun banebrytende. Jeg tror ikke alle forstår hvor stor hun var internasjonalt, sier Tove Paule til NTB.
Idrettspresidenten understreker også at Grete Waitz var en stor rollemodell.
– Hun var banebrytende i langdistanseløpingen for kvinner, og det er imponerende at hun har stått på helt til det siste. Det er intet annet enn beundringsverdig hvordan hun har taklet sykdommen sin. Mange kunne nok ha noe å lære av det, sier Paule.
– Det jeg husker best er da Grete Waitz ble kåret til «Women of the Year» av Den internasjonale olympiske komité (IOK) i Lausanne i fjor sommer. Da manet hun i sin takketale alle kvinner til å stå på for å nå til topps innen idretten, og ikke bare på banen.
– Jeg blir rørt når jeg tenker på at hun er død, sier Tove Paule til NTB.
Johan Kaggestad: – Hun var en pionerkvinne
Johan Kaggestad la ikke skjul på at han var kjempetrist over nyheten om Gretes bortgang. De to hadde kjent hverandre i 35 år.
– Hun var en pionerkvinne, og det er ingen tvil om at hun var en av verdens beste friidrettskvinner i sin tid. Dessuten var hun usedvanlig lojal mot alle, sier Johan Kaggestad til NTB.
Han møtte Grete og Jack Waitz på trening på Frogner stadion midt på 1970-tallet, og han overtok treneransvaret for Grete i 1982.
– Jeg husker med glede tilbake på VM-gullet hennes i maraton i Finland i 1983. Da knuste hun konkurrentene på de siste ti kilometerne i et av de få løpene hun virkelig løp taktisk. Det var et stort øyeblikk, minnes Kaggestad.
– Hun er vel den nordmannen som er best kjent i USA, ikke bare for sine ni seirer i New York Marathon, men også for det hun har gjort etterpå. Det finnes vel knapt tall på alle de kvinneløpene hun har vært fadder for på det amerikanske kontinentet, sier den gamle treneren.
Han legger også til at Grete Waitz var en svært etterspurt foredragsholder i USA.
– Det er ingen tvil om at Grete har vært sentral når det gjelder kvinneløp. Hun har også vist at kvinner kan gjøre det minst like bra som menn på alle områder, og hun har markert at det bare er hardt arbeid som fører fram til målet, sier Johan Kaggestad til NTB.
– Waitz gjorde en viktig innsats for kreftsaken
Kreftforeningen minnes Grete Waitz for den viktige innsatsen hun gjorde for kreftsaken, både nasjonalt og globalt.
– Grete Waitz var en foregangskvinne på mange områder. Hun var et stort idrettstalent i toppsjiktet, og hun gjorde mye for å motivere alle til å komme i bedre form. Hun har gjort en viktig innsats for kreftsaken, både nasjonalt og globalt, sier pressekontakt Astrid Bismo i Kreftforeningen.