Våren kommer først til Østlandet

To gutter nyter vårsol. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Beklager, Nord-Norge: Våren kommer til Sør- og Østlandet i helgen. Dere må nok vente!

Slik tolker vi statsmeteorologen på Blindern ved inngangen til vårmåneden april, en måned som historisk har hatt temperaturspenn på opp mot 65 grader. Riktignok ikke samme året.

– April er en litt lunefull måned. I april kan vi oppleve tre årstider i løpet av en måned – vinter, vår og sommer i slutten av perioden. Det er stort spenn, sier vakthavende meteorolog Pål Evensen til NTB.

Men det er som kjent ikke lett å få en meteorolog til å spå om fremtiden – enklere er det å få et varsel for de nærmeste dager. Og der er han helt klar:

– Det ser riktig lovende ut østafjells. Våren kommer først til Sørlandet og Østlandet, med tilløp allerede til helgen. Opp mot 10 grader i lavlandet, sier han.

Nord-Norge-må nok vente.

Ruskete nordover

Den nærmeste tiden er det ventet en god del ruskevær fra Vestlandet og nordover. Mye nedbør i vente – en typisk situasjon ikke bare i helgen, men også utover i kommende uke, ifølge meteorologen.

– Det skyldes at vi får mye lavtrykk i Norskehavet. Det betyr at vinden står inn fra havet på Vestlandet, i Trøndelag, i Nordland og til dels også i Troms.

Øst-Finnmark, og faktisk også Østlandet, får gunstig vind – disse områdene ligger i le for sørvesten og vestavind. Det samme gjelder indre deler av Trøndelag. Også der kan det bli ganske brukbart i perioder.

– Men i ytre strøk fra Vestlandet og helt opp til Sør-Troms venter vi mye nedbør i dagene framover, sier Evensen.

Det blir varierende temperatur, men gjennomgående ganske mildt over hele landet. Mildest på Østlandet, altså.

Lunefulle april

April er historisk en meget lunefull måned. Avhengig av når i måneden og hvor i landet, kan temperaturen komme opp i nærmere 30 grader pluss og ned under 35 minus. Et sprik på ikke mindre enn 65 grader. Riktignok ikke samme år, ifølge et historisk tilbakeblikk på met.no

Høyeste maksimumstemperatur registrert i april er 27 grader Celsius, i Sarpsborg 29. april 2000. Laveste minimumstemperatur ble registrert i Karasjok 9. april 1924 – minus 36,5 grader Celcius.

Tidligste dato med 20 varmegrader er 3. april. I 1946 ble det målt akkurat 20,0 grader i Kristiansand.

Mest nedbør

For to år siden tangerte Bergen rekorden for høyeste gjennomsnittlige månedstemperatur, opprinnelig satt i Tafjord i 1937: 9,5 grader. Laveste gjennomsnittlige månedstemperatur: Sihccajavri i Finnmark i april 1929, minus 11,4 grader C.

I april 1943 var det kniving mellom Samnanger og Hovlandsdal i Sogn og Fjordane om hvor det var mest nedbør på månedsbasis. Ved månedens slutt kunne Hovlandsdal notere seg for i alt 677 mm, mens Samnanger måtte nøye seg med 667 mm.

Hovlandsdal kunne også notere seg for største døgnnedbør den måneden, 94,5 mm målt den 21. april.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Les flere nyheter her