Israel vurderer å bygge kunstig øy utenfor Gaza

Your browser doesn't support HTML5 video.

Planlegger kunstig øy
Israel vurderer å bygge en kunstig øy utenfor kysten av Gazastripen, med havn, flyplass og palestinske selvstyremyndigheter som samarbeidspartner.

Israels transportminister Yaakov Katz presenterte prosjektet onsdag, til hoderysting fra palestinsk hold som betegner det som ren og skjær fantasi.

Se bilder av øy-modellen her

Øya skal ifølge forslaget være 4 kilometer lang og 2 kilometer bred og knyttes til Gaza med en 4,5 kilometer lang bru. Planen er at den skal voktes av en internasjonal styrke «i minst 100 år».

Frata ansvaret

Ifølge Katz er den kunstige øya ment å fungere som bindeledd til omverdenen for Gaza, noe som vil frata Israel ansvaret med å slippe forsyninger inn til den Hamas-kontrollerte enklaven.

Foruten havn og flyplass ønsker Israel også å gjøre øya til et ferieparadis med hoteller, marina og et anlegg som omdanner saltvann til ferskvann.

Prislappen for det hele blir på mellom 28 og 56 milliarder kroner og arbeidet vil trolig ta ti år.

– Fantasi

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ifølge Katz gitt grønt lys til å arbeide videre med den storslåtte planen.

Håpet er å få de palestinske selvstyremyndighetene med på et samarbeid, men på palestinsk side blir planen møtt med hoderysting.

– Ren og skjær fantasi og et forsøk på å flytte oppmerksomheten bort fra de virkelige problemene Gaza opplever som følge av den israelske blokaden, sier en talsmann i Ramallah.

Hamas har heller ikke mye til overs for den israelske planen.

– Et sionistisk forsøk på å internasjonalisere blokaden, sier en talsmann på Gazastripen.

Marineblokade

– Jeg har forsøkt å finne en løsning som vil gjøre oss i stand til å bryte alle bånd med Gaza, samtidig som vi opprettholder kontrollen over den maritime sikkerheten, noe som er helt avgjørende for å kunne blokkere våpentrafikken, sier Katz.

– Jeg er overbevist om at både europeere, amerikanerne og mange private vil være villige til å ta del i dette prosjektet, sier han.

De palestinske selvstyremyndighetene har tidligere bygd en flyplass på Gazastripen, men denne ble rasert av israelske styrker i 2001.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside