Myllylä: – Jeg brukte EPO

Mika Myllylä innrømmer nå bruk av EPO etter dopingskandalen som rystet Finland i 2001. Her fra et renn i Lahtis-VM hvor flere finner ble avslørt. (Foto: Scanpix() Les mer Lukk

Langrennsløperen Mika Myllylä innrømmer bruk av EPO. Han var en av flere finske løpere som ble avslørt under ski-VM i 2001 i Lahtis.

Da ble det funnet spor av stoffet Hemohes. Det kan brukes til å maskere bruk av andre dopingpreparater.

Myllylä innrømmer nå EPO-bruk. Det har kommer fram i en rettssak i Finland.

Han oppgir å ha fått det som injeksjoner, men vil ikke si noe om hvem som ga ham hormonet og om andre løpere benyttet det samme.

Myllylä vant OL-gull i 1998 og fire VM-gull (1997 og 1999). Han hadde en forbausende evne til å prikke inn formen til mesterskap.

Den tidligere treneren Kari-Pekka Kyrö hevder at Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä og Janne Immonen fikk EPO under en treningsleir i Olos i 1999.

Tappet i Trondheim

Dopingskandalen rulles opp i full bredde i disse dager. Det kommer stadig pikante saker fram.

Kyrö hevder også at Jari Räsänen ble tappet for blod under VM i Trondheim i 1997. Dette ble gjort for å senke hemoglobinnivået som hadde skutt i været etter EPO-bruk.

Räsänen sier at uttalelsen er en hevnaksjon fra Kyrö.

Flere andre finske skiprofiler (løpere, trenere og ledere) er anklaget for løgn under opprullingen av den oppfattende dopingskandalen i finsk langrenn.

Ifølge politiets opplysninger fikk også Isometsä løfte om 850.000 kroner dersom han tok ansvaret for avsløringen av ham under 2001-VM.

Betinget

Aktor legger ned påstand om betinget fengsel for fire involverte. De fire er den tidligere skiløperen Räsänen og frontfigurene i det finske skiforbundet Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori og Jari Piirainen.

Jari Räsänen er den som risikerer strengest straff om han blir dømt, betinget fengsel i 20 måneder.

Saken som startet i det finske rettssystemet tirsdag handler om avsløringen som ble publisert av det finske nyhetsbyrået FNB i 1998. De tiltalte er mistenkt for å ha løyet under rettssaken som fulgte av FNBs dopingrapportering.

Alle de fire som er tiltalt, avviser at de visste noe som helst om doping innen skiidretten, og de antyder at de er pekt ut som en form for hevn av den tidligere treneren Kyrö. (©NTB)