21 døde etter oversvømmelse i Thailand

Krabi var blant områdene som ble rammet av flom. Foto: REUTERS / Dailynews / SCANPIX. Les mer Lukk

Minst 21 personer er hittil bekreftet omkommet etter det kraftige uværet som har rammet de sørlige delene av Thailand. Turistene evakueres.

I alt 21 mennesker har mistet livet, og tusener av turister er strandet som følge av uvær og omfattende oversvømmelser i det sørlige Thailand.

Ifølge NTB er tett på en million mennesker berørt av det uvanlig kraftige regnet som har høljet ned i en uke i årets normalt varmeste måned. De som har mistet livet, er tatt av flomstore elver eller søleskred.

Den thailandske marinen ble satt inn arbeidet med å evakuere turister, blant annet fra øya Koh Tao. Foto: REUTERS / SCANPIX.

På de populære ferieøyene Koh Samui og Koh Tao har flere tusen turister vært isolerte etter at storm og høye bølger førte til innstilte ferger og fly.

Onsdag ble flere hundre av disse evakuert av den thailandske marinen. Også Krabi og Phuket er rammet av oversvømmelser.

Norske turister

De tre reiseselskapene Star Tour, Ving Reiser og Apollo Reiser har noe over 1.400 norske turister i regionen. Langt de fleste befinner seg på fastlandet i Krabi og Phuket, som ikke er så hardt rammet, men Apollo Reiser har ni nordmenn som er værfaste på Koh Samui.

– De kommer ikke ut av hotellet på grunn av oversvømmelse, men det er ikke snakk om noen fare. Det er verst for lokalbefolkningen som bor i enkle hus uten strøm, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo Reiser til NTB.

De ni skulle være på øya i henholdsvis en og to uker og er ifølge Begby innforstått med at det er vanskelig å få gjort noe med situasjonen.

– Vi skulle hatt hjem 17 svensker derfra i går. Det gikk noen fly onsdag, men flyplassen er overfylt med folk som vil hjem så det er vanskelig å få oversikt over når vi kan få dem ut.

Bedring på fastlandet

Star Tour har 200 norske turister i Krabi og 500 i Phuket.

– Vi hadde et fly ned dit mandag. Ingen av dem som var på flyet har måttet bytte hotell og det regner mindre, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Også Ving Reiser har 200 norske turister i Krabi og 500 i Phuket.

– Alle skal hjem som vanlig i løpet av denne uka. Det har vært mindre regn i dag så strømmen og mobilnettverket er tilbake. Vannet er på vei ut av gatene i Krabi og veien til flyplassen er åpen, sier informasjonsmedarbeider Sophie Frisholm i Ving Reiser.

Høytrykksfront og La Niña

Ifølge meteorologer skyldes det kraftige uværet en høytrykksfront fra Kina samt fenomenet La Niña.

Under la Niña-forhold stiger det kalde vannet fra havdypet i Stillehavet opp langs kysten av Sør-Amerika og strømmer vestover. Det varme overflatevannet presses da mot Indonesia og gir økt nedbør.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside