– Sverige vil delta i Libya-operasjonen

Statsminister Fredrik Reinfeldt skal informere den svenske Riksdagen om forslaget om å sende fly til Libya. Foto: Morten Holm / Scanpix Les mer Lukk

Den svenske regjeringen har gått inn for å takke ja til en forespørsel fra NATO om å sende jagerfly til Libya, melder nyhetsbyrået TT.

Regjeringen foreslår nå å sende åtte svenske JAS Gripen-jagerfly, i tillegg til et Hercules-fly og et overvåkingsfly til den internasjonale styrken, skriver Svenska Dagbladet.

Oppdraget vil være den første internasjonale innsatsen for svenske fly på 50 år. Ifølge SVT står seks fly med flygere klare i Ronneby til å slutte seg til NATO-innsatsen umiddelbart.

Beslutningen må formelt tas av nasjonalforsamlingen etter at regjeringen har lagt fram sitt forslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skal informere den svenske Riksdagen om forslaget tirsdag ettermiddag.

Les også: - Operasjonen i Libya kan bli langvarig

Hittil ser det ut til å være bred støtte for å delta i overvåkingen av en flyforbudssone. Det det kan bli strid om, er om de svenske flyene skal kunne settes inn i angrep mot mål på bakken, som for eksempel stridskreftene til Libyas leder Muammar Gaddafi. Både Vänsterpartiet og Miljöpartiet er imot det.

Ifølge kilder TT har snakket med, innebærer regjeringens forslag at jagerflyene bare skal brukes til å opprettholde flyforbudssonen og ikke mot mål på bakken.

Les flere nyheter her