Obama frykter en gjentakelse av Irak-krigen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vil ikke bruke våpenmakt
USA frykter en gjentakelse av Irak-krigen i Libya og kommer ikke til å bruke våpenmakt for å fjerne Muammar Gaddafi, sier president Barack Obama.

– Dersom vi forsøker å fjerne Gaddafi med makt, kommer koalisjonen vår til å rakne. Vi hadde måttet sende inn bakkestyrker eller risikert å drepe mange sivile fra lufta, sa Obama i en fjernsynstale mandag kveld.

Se Obamas tale her

– Farene som våre menn og kvinner i uniform ville blitt utsatt for, hadde vært langt større. Det samme hadde kostnadene og vår del av ansvaret for det som kommer senere, fortsatte han.

Les også: Motstridende om sivile libyske tap

Kostbar krig

– For å si det som det er, dette gjorde vi i Irak. Men regimeskiftet der tok åtte år, kostet tusenvis av amerikanske og irakiske liv og nærmere én billion dollar. Vi har ikke råd til en gjentakelse i Libya, sa Obama.

Den amerikanske presidenten frykter at det kan bli svært vanskelig å stable en demokratisk og lovlig regjering på beina i Libya.

– Selv om Gaddafi gir fra seg makten, så har 40 år med tyranni resultert i et splittet Libya uten sterke, sivile institusjoner. Overgangen til en legitim regjering som lytter til det libyske folk, blir en vanskelig oppgave, sa Obama.

Les også: Livstegn fra fengslede journalister i Tripoli

Skjør framgang

Opprørerne har de siste dagene gjort framsteg på slagmarken, godt hjulpet av vestlige fly.

Mandag var det imidlertid full stopp i utkanten av Muammar Gaddafis fødeby Sirte, der de kom under kraftig ild fra regjeringsstyrker.

– Opposisjonen er ikke sterk og framskrittene de har gjort på slagmarken de siste dagene er skjøre, konstaterer den amerikanske viseadmiralen Bill Gortney.

ABC TV: - Dette er Gaddafi i live

Ikke støtte

Han fastholder at opprørerne må greie seg uten direkte støtte fra USA, men medgir samtidig at USA har satt inn lavtflygende kampfly til bruk mot Gaddafis bakkestyrker.

Flyene, som er av typen A-10 og AC-130, egner seg i liten grad til bruk mot faste installasjoner og luftforsvarsanlegg.

– Men vi støtter ikke direkte opp om opposisjonen. Det er ikke del av vårt mandat og vi koordinerer heller ikke med opposisjonen, sa Gortney mandag.

ABC TV: Se angrepet her

Splittet land

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim festet liten tillit til forsikringene og anklager de utenlandske styrkene for å forsøke å splitte landet i to.

– Koalisjonens taktikk er å splitte landet i to. Det vil føre til en langvarig borgerkrig, til begynnelsen av et nytt Somalia, noe som vil være en svært farlig situasjon, sier Kaim til italienske fjernsynskanalen Rai Uno.

– Opprørerne fortsetter sine angrep mot våre væpnede styrker. Dersom vi ledes inn i en borgerkrig, vil det resultere i at FNs resolusjon 1973, som var ment å skulle beskytte sivilbefolkningen, i stedet vil føre til drap på sivile, sier han. (©NTB)

Les også: Flere eksplosjoner i Gaddafis fødeby