Stadig færre henrettes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Troner på dødsstraff-lista
Stadig færre land benytter dødsstraff og stadig færre dødsdømte henrettes i verden, konstaterer Amnesty International.

527 dødsdømte ble henrettet i 2010, om man holder Kina utenfor. Dette var en kraftig nedgang fra året før da 714 dødsdømte ble henrettet.

Se også: Troner dødsstraff-lista

Hvor mange Kina henretter er ikke kjent. Amnesty anslår at «tusenvis» ble henrettet i verdens mest folkerike stat i 2010, men vet ikke om tallet øker eller synker.

Forbyr

Iran fulgte på andre plass på lista i fjor med 252 henrettelser, etterfulgt av Nord-Korea som henrettet minst 60, Jemen som henrettet minst 53, USA som henrettet 46 og Saudi-Arabia som henrettet minst 27.

– Selv om antallet henrettelser faller, er det fortsatt flere land som dømmer folk til døden for narkotikarelaterte lovovertredelser, økonomiske forbrytelser, frivillige seksuelle forhold mellom voksne og blasfemi, sier Amnestys generalsekretær Salil Shetty.

– Internasjonal menneskerettslovgivning forbyr bruk av dødsstraff for annet enn alvorlige forbrytelser, understreker han.

Asia og Midtøsten

Flest henrettelser fant sted i Asia og Midtøsten i fjor, først og fremst som følge av Kina.

Singapore, Vietnam, Bangladesh, Taiwan, Japan og Malaysia henrettet også dødsdømte i 2010, mens Iran henrettet flest i Midtøsten.

Også i Europa ble det i fjor utført henrettelser, noe som ikke var tilfelle i 2009. To dødsdømte ble henrettet i Hviterussland.

Ett steg nærmere

96 land i verden har nå avskaffet bruken av dødsstraff, og dette er det høyeste antallet noensinne.

23 land gjennomførte henrettelser i fjor, og det var imidlertid fire flere enn året før.

– Til tross for enkelte tilbakesteg, brakte utviklingen i 2010 oss ett steg nærmere avskaffelse av dødsstraff i verden, sier Shetty.

– En verden uten dødsstraff er ikke bare en mulighet, det er uunngåelig. Spørsmålet er hvor lenge det vil ta, mener Amnestys generalsekretær. (©NTB)