– Utilgivelig feilmåling ved atomkraftverk i Japan

Måling av radioaktiv stråling 40 kilometer utenfor Fukushima-anlegget. Foto: REUTERS/Christian Slund/Greenpeace/ Les mer Lukk

Kraftselskapets feilmåling av radioaktivitet ved det ulykkesrammede atomkraftverket i Fukushima er fullstendig uakseptabel, sier japanske myndigheter.

Arbeidere ved kraftverket har jobbet døgnet rundt i dagevis i forsøk på å løse problemene ved kraftverket som ble rammet av jordskjelv og den påfølgende tsunamien i Japan 11. mars.

Søndag ble det gjort målinger av radioaktivt jod i vannet fra kjernekraftverkets reaktor nummer 2. Nivået som først ble oppgitt, var betraktelig høyere enn det senere viste seg å være.

– Jeg tror arbeiderne på stedet begynner å bli rimelig slitne. Men tatt i betraktning at det er helt sentralt å overvåke radioaktiviteten for å kunne ivareta sikkerheten, er en slik feil helt uakseptabel, sier talsmann for myndighetene Yukio Edano.

Kraftselskapet TEPCO, som driver Fukushima Daiichi, opplyste først at det målte nivået var hele ti millioner ganger høyere enn normalen. Dette ble imidlertid senere trukket tilbake da det viste seg at det riktige tallet var 100.000 ganger høyere enn normalt.

Les flere nyheter her

(©NTB)