Flere eksplosjoner i Gaddafis fødeby

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se flyangrepet her
Opprørerne i Libya hevder å ha erobret Muammar Gaddafis fødeby Sirte. Mandag morgen hørtes flere kraftige eksplosjoner i byen.

Ni kraftige eksplosjoner rystet byen tidlig mandag, opplyser en reporter fra nyhetsbyrået AFP.

Også søndag kveld ble det hørt to eksplosjoner, som statlig libysk fjernsyn hevder den internasjonale koalisjonen sto bak.

Påstanden om at opprørerne har tatt kontrollen over Sirte, kommer fra en opprørstalsmann i byen Benghazi og er ikke bekreftet fra annet hold.

– Det er bekreftet at Sirte nå er i demokratitilhengernes hender, sier opprørstalsmannen Shamsiddin Abdulmolah.

Sirte ligger drøye 200 kilometer vest for den viktige oljebyen Ras Lanuf, som skal ha blitt erobret av opposisjonsstyrker søndag.

- Ingen tegn på opprørere

Det er ingenting som tyder på libyske opprørere har tatt over kontrollen av Muammar Gaddafis fødeby Sirte, ifølge en Reuters-reporter på stedet.

– Det ser relativt normalt ut her etter det jeg har sett, sier reporteren som mandag morgen var med på en tur til Sirte organisert av libyske myndigheter.

Han forteller at det var noe politi og soldater i byen, men så ingen tegn til kamper.

Brudd på blokade

Libyske opprørere har i løpet av helgen inntatt flere viktige byer vest for hovedbastionen Benghazi og fortsetter fremrykkingen mot vest.

The Washington Post skrev før helgen at flere av landene som deltar i den internasjonale militærkoalisjonen i Libya, vurderer å forsyne opprørerne i landet med våpen.

The Sunday Times i London fulgte opp og hevdet at Storbritannia og andre land alt er i ferd med å utarbeide planer for slik våpenstøtte.

Se også: Se flyangrepet her

Frustrasjon over opprørernes manglende framgang, til tross for flystøtte fra Vesten, ligger angivelig bak.

– Væpner ikke

Frankrike støtter angivelig slik væpning, men britenes forsvarsminister utelukker at den internasjonale koalisjonen kommer til å innta en slik rolle.

Det ville innebære et brudd på FNs våpenblokade av landet, påpeker forsvarsminister Liam Fox.

– Vi væpner ikke opprørerne og vi planlegger ikke å gjøre det, sier Fox til BBC.

Han viser til at FNs våpenblokade gjelder over hele Libya, også i områdene som nå kontrolleres av opprørere.

– Dette må vi akseptere, sier den britiske forsvarsministeren videre.

Les også: - Kommer ikke til å væpne opprørerne

Oljeeksport

Opprørernes framgang langs kysten de siste dagene kan imidlertid snart gjøre at de får kontroll over Libyas oljeeksport. Det vil svekke Muammar Gaddafis regime kraftig, tror Fox.

– Det vil gi en ganske annen dynamikk og endre balansen i Libya. Hvordan det innvirker på opinionen og Gaddafi-regimet gjenstår å se, sier Fox.

Amerikanske talsmenn nektet for at vestlige fly har bidratt aktivt til framrykkingen ved å koordinere sine angrep.

– Når det gjelder koordinering med opprørerne, så er svaret nei. Vårt oppdrag er å beskytte sivilbefolkningen, sier en anonym tjenestemann i Obama-administrasjonen.

Ryddet vei

Vestlige fly skal søndag ha bombet mål i Sirte og dermed ryddet vei for opprørerne, bare timer før de hevdet å ha inntatt byen.

Den amerikanske tjenestemannen vil likevel ikke være med på at det er opprørerne med sin offensiv som nå truer sivilbefolkningen i byene de inntar.

– Det har vært helt klart fram til nå at det er oberst Gaddafis regime som har stått bak forferdelige handlinger mot sivile, og det er derfor disse styrkene som er vårt mål, sier ham.

NATO overtar

Etter en uke med diskusjoner, ble NATOs medlemsland søndag enige om å overta kommandoen over militæroperasjonene i Libya.

Målet med oppdraget i Libya er å beskytte sivile og sivilt befolkede områder som trues av angrep fra Muammar Gaddafis regime, ifølge NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– NATO vil gjennomføre alle aspekter ved FN-resolusjonen. Intet mer, intet mindre, sa Rasmussen.

(©NTB)

Les flere nyheter her