Faremo: – Positivt at NATO tar over

Det er positivt at NATO nå tar overtar kommandoen over hele operasjonen i Libya, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Tidligere i uken ble det besluttet at NATO skulle ha ansvaret for våpenembargoen og flyforbudssonen. Med søndagens beslutning skal også beskyttelsen av sivile slik FN-resolusjonen fastslår, være et ansvar for NATO.

Les også: NATO overtar kommandoen

Forsvarsministeren sier til NTB at det vil ta et par dager før de praktiske endringene er gjennomført, men for Norges vedkommende skjer det ingen endring i de rettigheter og engasjementsregler som er fastsatt. Det vil fortsatt være norsk nærvær på alle nivåer i kommandostrukturen som sikrer godkjenning av alle operasjoner de norske F16-flyene deltar i.

– Reglene for rødt kort gjelder fortsatt, og NATO er jo en organisasjon Norge er godt kjent med fra før. Så dette er bare positivt, sier Faremo.

På spørsmål om overføringen av alt ansvar til NATO kan bety endringer i oppdragets karakter, sier forsvarsministeren at FNs resolusjon er grunnlaget, og den har ikke endret seg fordi NATO nå overtar hele kommandoen.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter