Historisk maktskifte i Baden-Württemberg

Tilhengere av kristendemokratene CDU reagerer med skuffelse ved partiets hovedkvarter i Stuttgart. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Etter nærmere 60 år ved makten mister trolig partiet til Tysklands statsminister makten i landets rikeste delstat Baden-Württemberg. Delstaten kan få landets første grønne president.

Angela Merkels CDU gikk på en kraftig smell i delstatsvalget i Baden-Württemberg søndag, og ser dermed ut til å måtte gi fra seg presidentstolen i den sørtyske delstaten etter å ha regjert i snart 60 år.

Opposisjonspartiene De grønne og sosialdemokratene SPD fikk henholdsvis 24,9 og 23,4 prosent, ifølge valgdagsmålingen til den tyske fjernsynskanalen ARD.

Kristendemokratene CDU og utenriksminister Guido Westerwelles liberale FDP falt til henholdsvis 38,2 og 5,0 prosent.

Med en samlet oppslutning på 48 prosent får dermed opposisjonen et solid forsprang på Merkels parti CDU og regjeringspartneren FDP, som til sammen fikk 43,7 prosent av stemmene, ifølge målingen.

Valget åpner for at Baden-Württemberg sørvest i Tyskland kan få en grønn delstatspresident, noe som i så fall vil være første gang De grønne leder en tysk delstat.

Ved valget i delstaten Rheinland-Pfalz tapte SPD oppslutning. Partiet har inntil nå regjert alene, og valgnederlaget innebærer trolig at partiet vil fortsette å regjere, men da i en koalisjon med De grønne.

Ifølge prognoser får SPD 36 prosent, mens De grønne får 16 prosent. CDU får 35 prosent av stemmene.