Rød front for integrering

Audun Lysbakken er skeptisk til det han mener er den nye «Bomulls-Erna». Foto: Scanpix Les mer Lukk

SV-nestleder Audun Lysbakken roser Arbeiderpartiets nye integreringspolitikk og tar et kraftig oppgjør med «Bomulls-Erna». Den lange valgkampen er i gang.

Ap-landsmøtet skal i mai behandle en integreringsplattform på 99 punkter. Da Jonas Gahr Støre presenterte dokumentet tidligere i vinter, bemerket flere kommentatorer at Ap var på glid mot høyre. Lysbakken mener det forholder seg stikk motsatt.

– Svært mange av de 99 forslagene er ting SV tidligere har gått inn for. Noen er nye forslag vi kan slutte oss til. Dermed kan de bli virkelighet, sier SV-nestlederen, og trekker spesielt fram satsingen på leksehjelp og kursing i norsk og samfunnsfag.

Lysbakken medgir at det tidvis har vært stor avstand mellom SV og Ap i integreringspolitikken, men sier Ap nå har falt ned på «rett side».

Les også: SV sier ja til Libya- krigen

Ikke hijab

Lysbakken mener Fremskrittspartiet bommer med sitt program for integrering, som han hevder i altfor stor grad kretser rundt klesplagg, matvaner og religionsutøvelse.

– Det er ikke hijab eller halal som hindrer integrering. Det er det mangel på norskkunnskaper, likestilling, utdanning, arbeid og politisk deltakelse som gjør, sa han da han talte for SVs landsmøte søndag.

Ifølge Lysbakken vil SV ha likebehandling av alle innbyggere, i motsetning til hva Frp angivelig legger opp til.

– Frp vil ha flest mulig kristne skoler, men ingen muslimske. De synes ikke likestilling er viktig for kristne menn, men veldig viktig for muslimske. De synes ikke det er viktig at de selv har toleranse for homofile, men at det er veldig viktig at muslimene har det, sier han.

SV-nestlederen slo fast at regjeringen fortsetter satsingen på gratis kjernetid i barnehagene og at kontantstøtten for toåringer skal bort i 2012. Partiet går også inn for å frata skjenkesteder bevillingen om det blir avdekket diskriminering i døra.

«Bomulls-Erna»

SV-toppen sneiet også innom den forestående valgkampen i sin tale, og hevdet valget står mellom velferdskommuner og Adecco-kommuner.

– Erna Solberg sa i valgkampen i 2009 at Adeccos tilbud på Ammerudlunden var eldreomsorg som Høyre vil ha den. Jeg synes vi skal huske på det, sa Lysbakken i sin tale.

Han mener Høyre-lederen har gjennomgått en retorisk forvandling den siste tiden. Men han tviler på at overgangen fra «Jern-Erna» til «Bomulls-Erna» er ekte.

– «Mennesker, ikke milliarder», heter Erna Solbergs nye bok. Det hadde vært mer ærlig om hun beholdt slagordet fra 2003: «Mer igjen for pengene».

Lysbakken sier SV skal kjempe for reell valgfrihet i eldreomsorgen, og ikke begrense den til logoen på jakken til de ansatte.

– Vi kan innføre den valgfriheten de eldre trenger. Det er muligheten til å ha noen å snakke med og ikke bli liggende i senga i timevis.

SV-nestlederen la til at det verken er eldrebølgen, migrasjonsbølgen eller trygdebølgen som truer velferdsstaten.

– Det er det høyrebølgen som gjør, sa han.