– Mange sivile drept da veistrekning ble bombet

Myndighetene i USA sier de så langt ikke har sett informasjon som tyder på at sivile er drept (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Libyske myndigheter hevder mange sivile ble drept da de internasjonale styrkene bombet veistrekningen mellom byene Ajdabiyah og Sirte lørdag.

– Vi antar at mange sivile ble drept, blant dem familier som rømte unna luftangrepene i biler, sier regjeringstalsmannen Moussa Ibrahim.

Han forteller at bombeangrepene mot den 40 mil lange veistrekningen, hvor det ligger mange mindre byer, pågikk i timevis uten stans.

– Vi mener at dette er drap, at det er umoralsk, og ikke i tråd med Sikkerhetsrådets mandat.

Les også: - De voldtok meg

Ibrahim understreker at mange libyske regjeringssoldater også ble drept i angrepene. Han hevder de internasjonale styrkene er på offensiven for å etablere en ny militær situasjon på bakken i forkant av et møte om Libya som finner sted i London tirsdag.

– Ingen bevis

Den strategisk viktige oljebyen Ajdabiyah ble gjenerobret av opprørerne i landet lørdag. Sirte er hjembyen til den libyske diktatoren Muammar Gaddafi.

Regjeringen i Libya har også tidligere hevdet at mange sivile er blitt drept i koalisjonsstyrkenes bombeangrep, uten å legge fram bevis som har overbevist de vestlige journalistene som befinner seg i landet.

Les også: - Libya-oppdraget i ferd med å lykkes

Myndighetene i USA sier de så langt ikke har sett informasjon som tyder på at sivile er drept. Forsvarsminister Robert Gates hevder han sitter på etterretningsinformasjon som viser at libyske myndigheter legger døde mennesker som de selv har drept, på steder hvor koalisjonen bomber, for å gi inntrykk av at sivile mister livet i luftangrepene.

– Sannheten er at vi har problemer med å finne bevis for noen sivile tap som vi har vært ansvarlige for, sa Gates i et intervju med TV-stasjonen CBS lørdag.

Bombet fly

Ved siden av angrepene mot veien mellom Ajdabiyah og Sirte har de internasjonale styrkene blant annet bombet mål ved Libyas tredje største by Misrata de siste dagene. Her pågår det fortsatt kamper mellom opprørere og regjeringsstyrkene.

Et fransk angrep mot en flybase utenfor byen lørdag førte til at fem libyske militærfly og to helikoptre ble ødelagt, opplyser forsvarsdepartementet i Paris. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter