– Mot enighet om Libya i SV

Kristin Halvorsen uttrykte fredag skepsis mot Libya-aksjonen da hun talte til landsmøtet, og det er uenighet i partiet om saken. Men det ser nå ut til partiet vil samle seg om en felles Libya-linje. Les mer Lukk

SV-landsmøtet aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen, men slår fast at Norge må forsvare det opprinnelige mandatet fra FNs sikkerhetsråd.

Partiledelsens linje vil bli fulgt når landsmøtet søndag samler seg om en Libya-uttalelse. Etter det NTB erfarer er skeptikere og tilhengere av regjeringens beslutning i ferd med å bli enige.

– Når vi støtter resolusjonen i FNs sikkerhetsråd, kan vi ikke samtidig si nei til å bidra. Vi vil samle oss om dette, men samtidig understreke at bremseklossene må på, sier en kilde som sitter tett på de interne forhandlingene.

Les også: Obama: Libya-oppdraget i ferd med å lykkes

SV profilerer seg som et fredsparti og ble dannet på motstand mot NATO. At partiet likevel mener det er riktig å bombe mål i Libya, har å gjøre med FNs beslutning og støtten fra Den arabiske liga.

Betingelser

Men støtten fra SV har klare betingelser, og uttalelsen ventes å være tydelig på at mandatet fra FN-resolusjonen ikke skal flyte ut og at partiets kritiske holdning til militærbruk står ved lag.

Les også:- Opprørere gjenerobret oljeby i Libya

Det vil dessuten poengteres at Libya-løsningen ikke er en oppskrift på demokratibygging i andre land, men tvert imot var en dyd av nødvendighet i den ekstreme situasjon som oppsto da Muammar Gaddafi var i ferd med å innta Benghazi.

Sosialistisk Ungdom gikk fredag ut og krevde at de norske kampflyene sendes hjem dersom det ikke straks blir klarere hva målet med det militære engasjementet i Libya er.

– Vi kan ikke bidra når mandatet er så uklart som det er i øyeblikket. FNs sikkerhetsråd må snarest møtes for å klargjøre hva som er målet med operasjonen, sa SU-leder Olav Magnus Linge til NTB.

Ingrid Fiskaa som lenge har vært en profil på venstresiden i SV, ga uttrykk for noe lignende i et intervju med Dagsrevyen fredag.

– Jeg synes det er for uklart hva slags oppdrag dette egentlig er, og det gjør at jeg er skeptisk til norsk deltakelse, sa hun.

Uttalelsene vekket oppsikt både i og utenfor partiet, all den tid Fiskaa til daglig er statssekretær i Utenriksdepartementet. Men både Fiskaa og SU er etter det NTB forstår aktivt med i prosessen som skal lede fram til en omforent løsning.

Motforestillinger

SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet fredag overfor landsmøtet at hun har klare motforestillinger mot Libya-operasjonen. Det er hun ikke alene om i SV, men få av dem som har tatt ordet under landsmøtedebatten, har gått imot regjeringens beslutning.

Partiets nestleder Bård Vegar Solhjell er skeptisk til å bevæpne opprørsstyrkene i Libya-konflikten, og sier Norge må forsvare det opprinnelige FN-mandatet.

– Vi må beskytte mandatet som er vedtatt og sørge for at det ikke glir over i et nytt formål, sier Solhjell. Ideen om å forsyne opprørsstyrkene øst i Libya med våpen, har han lite til overs for.

– Jeg vil ikke si noe absolutt, men skepsisen som er uttrykt, høres fundert ut, sier han.

FN-resolusjonen slår fast at sivile skal beskyttes med alle midler, men Solhjell vil helst ikke forholde seg til et scenario der krigshandlingene utvides til å omfatte bakkestyrker.

– Det er en hypotetisk problemstilling, sier han og viser til at FN-resolusjonen understreker at aksjonen ikke skal ende i okkupasjon eller har til hensikt å fjerne Gaddafi fra makten.

– Hvis noen land vil ta dette lenger, må det et nytt mandat til, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter