Obama: Libya-oppdraget i ferd med å lykkes

USAs president Barack Obama mener utallige sivile liv er blitt spart som følge av den internasjonale militærintervensjonen i Libya. Bildet viser libyske opprørere. Foto: Scanpix Les mer Lukk

USAs president Barack Obama mener koalisjonen er i ferd med å lykkes med militæroperasjonen i Libya. Utallige liv er blitt spart, sier han.

– Vi har ødelagt Libyas luftforsvar. Gaddafis styrker er ikke lenger på frammarsj i Libya, sa Obama i sin ukentlige radiotale til det amerikanske folk lørdag.

Presidenten framholdt at oppdraget i Libya er tydelig og fokusert. Han understreket at USA verken bør eller kan gripe inn i en hver krise på fremmed jord. Men når det internasjonale samfunnet støtter inngripen, som i Libya, er det USAs plikt å delta.

Les også: - Ingen sivile drept

– La det ikke være noen tvil. Fordi vi handlet raskt har vi unngått en humanitær katastrofe og reddet livene til utallige sivile – uskyldige menn, kvinner og barn, sa Obama, som nok en gang ba Libyas leder Muammar Gaddafi om å stanse angrep på sivile.

Obama skrøt også av det internasjonale samfunn for sitt engasjement i Libya. Han lovet at videre amerikansk deltakelse ville være begrenset, og at ingen bakkestyrker ville bli sent til det nordafrikanske landet.

Les også: Norske kampfly slapp bomber over Libya

– Den militære innsatsen er del av en større strategi for å støtte det libyske folk og holde Gaddafis regime ansvarlig, sa Obama.

Det er ventet at Obama vil holde en tale til det amerikanske folk om krigen i Libya mandag kveld.