Opposisjonen erobret oljeby i Libya

GJENEROBRET: Med støtte fra vestlige luftangrep skal opprørere ha klart å gjenerobre oljebyen Ajdabiyah øst i Libya lørdag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Opprørere gjenerobret lørdag den strategiske oljebyen Ajdabiyah øst i Libya. Dermed har opposisjonen fått sin første viktige seier siden den internasjonale militæroperasjonen startet.

Med støtte fra vestlige luftangrep lyktes opprørere å innta byen etter flere dager med harde kamper.

Etter å ha blitt angrepet av koalisjonens kampfly hadde regjeringsstyrkene lørdag morgen forlatt forsvarsstillingene sine i den strategisk viktige oljebyen.

– Ajdabiyah er 100 prosent i våre styrkers hender, og vi jager nå Gaddafis styrker på veien mot Brega, omkring 80 kilometer unna, sier opprørstalsmann Shamsiddin Abdulmollah til journalister i Benghazi.

Les også: - Ingen sivile drept

Samtidig melder vitner i byen Misrata vest i Libya at Gaddafi-lojale styrker fortsetter angrepene på sivile i byen. 115 sivile skal ha blitt drept av snikskyttere i den opprørskontrollerte byen i løpet av den siste uken.

Ajdabiyah er den første byen som har falt tilbake til opprørernes hender siden de FN-støttede luftangrepene startet for én uke siden.

Gaddafis viseutenriksminister opplyste lørdag formiddag at styrkene hadde trukket seg ut av byen som følge av koalisjonens luftangrep.

Bomber ved Tripoli

Flere hundre kilometer lenger vest, i hovedstaden Tripoli, ble militærbaser rystet av flere eksplosjoner i forstaden Tajoura lørdag morgen. Vestlige kampfly øker presset på Gaddafi, og bombene ødela blant annet et radaranlegg. Også norske fly var på bombetokt. De slapp flere bomber mot stridsvogner og en flybase nord i Libya.

Ifølge Forsvaret er det ingen indikasjoner på at sivile liv gikk tapt under de to bombeangrepene.

Les også: Norske kampfly slapp bomber over Libya

«Gud er størst»

Opposisjonsstyrker rullet lørdag morgen inn i Ajdabiyah mens de tutet i bilhornene og viste seierstegnet med fingrene. De danset på taket av stridsvogner, veivet med flagg og skjøt seiersskudd i lufta. Flere bygninger var gjennomhullet av kuler etter nattens kamper.

Samtidig myldret tilskuere rundt likene av minst to døde regjeringssoldater. Veiene var ryddet for væpnede Gaddafi-styrker, men ødelagte stridsvogner og andre militære kjøretøy var synlige.

– Angrep sivile

Gjenerobringen av Ajdabiyah er en stor seier for opprørerne, som har lidt en rekke nederlag de to siste ukene. De siste dagene har kampene i og rundt byen, som ligger 160 kilometer sør for opprørernes bastion Benghazi, blitt stadig hardere.

Men fredag angrep vestlige kampfly Gaddafis forskansede styrker, noe som satte fart i opprørernes forsøk på å gjenerobre byen.

– Koalisjonens luftangrep skjedde fredag og torsdag. De angrep fra himmelen, og etterpå kom de revolusjonære inn og frigjorde byen, forteller 34 år gamle Ibrahim Saleh, som bor i oljebyen.

Al Jazeeras korrespondent i byen sier han har blitt advart mot at Gaddafis snikskyttere fortsatt kan skjule seg på taket av bygninger, men at opposisjonsstyrkene har et fast grep om byen.

– Ulovlige angrep

For snart ti dager siden ble det meldt at opprørerne måtte flykte fra Ajdabiyah etter at regjeringsstyrker angrep byen. Men opprørerne ga seg ikke, og kampene har rast siden.

Regjeringsstyrker har de siste seks dagene kontrollert en ringvei rundt oljebyen.

– Luftangrepene gir opprørerne beskyttelse slik at de kan marsjere sørover til Ajdabiyah. Det er ulovlig, sa en talsmann for den libyske regjeringen fredag kveld.

Gaddafis styrker har holdt stand i både Ajdabiyah og de vestlige byene Misrata og Zawiyah siden den vestlige militæroperasjonen ble iverksatt forrige helg.

AU vil forhandle

Den afrikanske union opplyser at den planlegger å sette i stand forhandlinger i et forsøk på å stanse krigen i Libya. NATO har varslet at krigen kan vare i tre måneder, mens Frankrike er klar på at konflikten ikke vil få en snarlig slutt.

USAs president Barack Obama sa i en radiotale lørdag at militæroperasjonen i Libya er i ferd med å lykkes og at utallige liv er blitt spart som følge av intervensjonen. Presidenten lovet at videre amerikansk deltakelse ville være begrenset og at ingen bakkestyrker ville bli sendt til det nordafrikanske landet.