– Utga seg for å være tenåringsjente på nettet

Den tidligere FPU-lederen skal ha utgitt seg for å være en tenaringsjente på nettet for å få unge gutter til å kle av seg (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Frp-politikeren Trond Birkedal har angivelig utgitt seg for å være tenåringsjente på sosiale møteplasser på internett. På den måten skal han ha fått unge menn til å sende ham nakenbilder.

Den 31 år gamle tidligere FpU-lederen har etter det Stavanger Aftenblad kjenner til, erkjent å ha operert med falsk identitet på nettstedene for å forsøke å skaffe seg nakenbilder av gutter og menn han fikk kontakt med.

Ved å utgi seg for å være en ung jente, skal han ha innledet samtaler med flere menn rundt om i Norge og fått flere av disse til å kle av seg foran webkameraet eller sende ham nakenbilder av seg selv.

Vil ikke kommentere

Birkedal skal ha hatt flere bilder av en naken ung kvinne på sin egen PC som han sendte fra seg for at mennene skulle tro det var henne de hadde kontakt med, skriver avisen.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt ønsker ikke å kommentere Aftenbladets opplysninger.

– Dette vil jeg på nåværende tidspunkt verken bekrefte eller avkrefte, sier han.

Det ønsker heller ikke Trond Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Innrømmer å ha vært på hotell

Ifølge Dagbladet skal Birkedal i politiavhør ha innrømmet at han hadde med seg en gutt som da var 15 år gammel, på et hotellrom i Oslo i 2008. Han nekter imidlertid for at de hadde sex.

– Det er ingen motstrid i forklaringen til 17-åringen og Birkedal når det gjelder om de har vært sammen på det aktuelle stedet og det aktuelle tidspunktet. Motstriden går på hva som har foregått der, sier politiadvokat Karsten Monsen til avisen.

Kan ha brutt loven

Til samme avis sier jussprofessor Carl August Fleischer at Frp-ledelsen kan ha brutt straffelovens paragraf 139 ved ikke å gå til politiet med opplysningene de satt inne med om Trond Birkedal.

– I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet. Hvis man får tips om at en ungdomsarbeider begår seksuelle handlinger med mindreårige, vil jeg tro at denne bestemmelsen vil komme til anvendelse, mener Fleischer.

– Bør finne seg noe annet å gjøre

Samtidig får partiets generalsekretær Geir Mo kritikk fra flere partifeller i VG.

Gruppeleder i Oslo Frp, Svenn Kristiansen, sier at generalsekretæren bør finne seg noe annet å gjøre hvis det er slik at han har kjent til overgrepsanklagene.

– Jeg har vært glad i Geir Mo. Men han burde ha gjort noe helt annet i denne saken etter mitt skjønn. Jeg er ikke noen allviter, men det er sånn jeg tenker og føler akkurat nå, sier Kristiansen.

Frp-nestleder Per Sandberg er kritisk til håndteringen av anklagene og sier nå at det er best å ta kontakt med foreldrene i saker der partiet får bekymringsmeldinger om overgrep mot mindreårige.

– I neste runde, når vi skal evaluere regelverket og se på det på nytt, så er jeg helt sikker på at vi vil få mange innspill til å styrke våre retningslinjer, sier Sandberg. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter