Libyerne lider mens NATO-landene krangler

Begravelse for mennesker som ifølge libyske myndigheter mistet livet i et NATO-angrep. Foto: EPA / Scanpix. Les mer Lukk

Mens norske jagerfly er på sine første tokt over Libya, er NATOs rolle i militæroperasjonen like uavklart. I byen Misrata tør ingen å hente likene fra gatene i frykt for Muammar Gaddafis skarpskyttere.

– Gaddafis styrker omringer byen og kontrollerer hovedgata og flere sidegater, sa en talsmann for opprørerne til AFP torsdag.

Vestlige flyangrep har rammet regjeringsstyrker utenfor byen, men ikke stridsvognene som har rykket inn i byen. Nå er det også utplassert skarpskyttere på takene. Både byens sykehus og bolighus skal være truffet.

Les også: Nye flyangrep mot Libya

– Mange lik har ligget i gatene i flere dager nå. Vi når ikke fram til dem på grunn av skarpskyttere, sier talsmannen, som opplyser at to personer ble drept i byen torsdag, mens sju mistet livet dagen før.

Fanget i havna

En innbygger forteller til Reuters at 6.000 gjestearbeidere og familiemedlemmer fra Egypt og andre afrikanske land er fanget i byens havn, hvor to libyske marinefartøy har lagt til.

Les også: Slik ble pilotene reddet

– De har ikke angrepet ennå, men hvis de gjør det, vil tusenvis av gjestearbeidere bli de første ofrene, sier kilden ved navn Abdelbasset.

Skipene skal ha kommet med våpen og andre forsyninger til soldatene. Årsaken til at de bruker sjøveien, er faren for å bli rammet av flyangrep hvis de forsøker å frakte utstyr over land.

Les også: Bombingen stanser ikke Gaddafis stridsvogner

Ett av Gaddafis militærfly skal ha landet i byen torsdag, men skal ha blitt ødelagt kort tid etter at det landet i et angrep fra et fransk jagerfly.

Spent i øst

Øst i landet blir det også meldt om kamper. I byen Ajdabiya, 15 mil sør for opprørsbastionen Benghazi, forsøker opprørere å ta tilbake byen fra regjeringsstyrker. Torsdag nærmet de seg byen østfra, men både i nord og i vest er det fortsatt stridsvognene til Gaddafi som vokter over byen.

I Benghazi er det rolig, men innbyggerne frykter at det finnes væpnede Gaddafi-tilhengere blant dem. Derfor er både banker og butikker stengt, og mange innbyggere holder seg hjemme. Ifølge Reuters så mye av byen ut som en spøkelsesby torsdag.

Tyrkia skeptisk

Imens sår Tyrkia tvil om Vestens hensikter i Libya og blokkerer foreløpig en enighet om NATO-kommando av militæraksjonen. USA ønsker å gi fra seg ansvaret så raskt som mulig, og vil sammen med blant andre Storbritannia at NATO tar over.

Dette har imidlertid vært lettere sagt enn gjort. De allierte har hele uken diskutert saken uten å komme til enighet.

Både Frankrike og Tyrkia er skeptiske til å la NATO ta over kommandoen, men det er nå særlig Tyrkia som stritter imot, melder Reuters.

Forventer enighet

– Mitt inntrykk er at Frankrike nå i prinsippet har godtatt at NATO skal spille en rolle. Spørsmålet nå er Tyrkia, og om de får de forsikringene de ønsker. Alle andre er rimelig klare på at en NATO-rolle er fornuftig, sier Daniel Keohane ved European Union Institute for Security Studies til Reuters.

Han forventer imidlertid en enighet i løpet av de neste dagene.

Statsminister Tayyip Erdogan kom med et dårlig skjult angrep på Frankrike torsdag, da han sa at de samme landene som ikke vil slippe Tyrkia inn i EU, snakker som korsfarere i Libya.

Han sådde videre tvil om motivene med militæraksjonen og sa at enkelte som forsøkte å handle utenfor NATO hadde blikket rettet mot Libyas olje.

Norske jagerfly

Imens har også norske jagerfly tatt av fra Souda-basen på Kreta for å gjennomføre tokt over Libya.

– Jeg kan bekrefte at to norske jagerfly torsdag formiddag nå er i gang med sitt første oppdrag for koalisjonen, sier seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Operasjonen er foreløpig underlagt den amerikanske Afrika-kommandoen, lokalisert i Tyskland. Norge er representert på beslutningsnivå i operasjonen, og norske offiserer er til stede i hovedkvarteret. (©NTB)