Sammenstøt før EU-toppmøtet Brussel

Belgisk politi tok i bruk vannkanoner mot demonstranter foran torsdagens EU-toppmøte i Brussel. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Belgisk politi bruker vannkanoner mot maskerte og steinkastende demonstranter i forkant av EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Rundt 20.000 demonstranter skal ha vært ute i gatene, og i sentrum av byen kom det til sammenstøt der en liten gruppe demonstranter kastet brustein mot politifolkene.

EUs 27 stats- og regjeringssjefer samles torsdag ettermiddag til møte, blant annet for å vedta en økonomisk reformpakke som har møtt sterk kritikk fra fagbevegelsen.

Les også: NHO med i EUs lønns-krig

Demonstrasjonen torsdag ble organisert av Den europeiske fagforeningsføderasjonen, og parolene er blant annet nei til lønnskutt og kutt i pensjoner.

Bekymringer på alvor

Det er særlig den nye europakten som har fått fagbevegelsen til å se rødt og til å organisere protester. «Konkurranseevnepakt – Nei», «Solidaritetspakt – Ja», sto det på bannere utenfor rådsbygningen, der EU-lederne skulle møtes.

– Til demonstrantene utenfor vil jeg gjerne si at vi tar deres bekymringer på alvor, sa EU-president Herman van Rompuy.

– Det har vært vanskelige beslutninger. Men vi har gjort det vi har ment har vært nødvendig å gjøre, la han til.

– Betaler prisen

Men generalsekretær for den europeiske fagbevegelsene (ETUC), John Monks, beskylder EU for å la arbeiderne betale prisen for gjeldskrisen i form av nedskjæringer og kutt i sosiale ytelser.

– Arbeiderne i Europa vil bevare den sosiale modellen og aksepterer ikke at de skal betale for en krise på arbeidsmarkedet, som ble skapt av finanssektoren, ser Monks, ifølge Ritzau.