Hustrig helg i store deler av landet

Slik så det ut i Tromsø onsdag formiddag. Snø og sterk vind har gjort det temmelig utrivelig i byen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Les mer Lukk

Hele Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet ned til Stadt kan se langt etter våren kommende helg. Vær heller forberedt på kuling og snø.

For vakthavende meteorolog Per Egil Haga er det raskt gjort å oppsummere helgeværet i de nordlige delene av Norge.

– Fredagen starter med mye vind og nedbør. Flere steder opp til kuling styrke. Det blir litt mindre hyppig med kuling ut over helgen. Så selv om det blir dårlig vær, blir det ikke ordentlig uvær, ser det ut til, sier Haga til NTB.

Forbehold

Han må ta et lite forbehold siden det er pålandsvind fra nordøst eller sørvest som driver byger inn over kysten fra Stadt og nordover. Det andre forbeholdet han tar, er at i Trøndelag og deler av Møre og Romsdal vil temperaturen stige slik at noe av nedbøren kommer som regn.

– Når det kommer inn fra havet, vet man ikke. Da kan det fort brygge til noe kortvarig og lokalt uvær. Men så langt ser vi ikke noe stormsenter, sier han.

For nordlendingene er denne begredelige helgemeldingen egentlig godt nytt.

Det betyr nemlig at helgeværet bedrer seg sammenlignet med de siste dagene der full storm enkelte steder og kraftige snøbyger har skapt store vansker for trafikken.

I Tromsø har politiet advart innbyggerne om økende rasfare, og torsdag ble folk oppfordret til ikke å gå langs veiene i distrikts-Troms fordi det medfører fare for ikke å bli sett av brøytebiler.

Best i øst

Vestlandet sør for Stadt vil få en fin inngang på helgen med opphold og perioder med sol. Men de som planlegger uteaktiviteter i helgen bør gjøre det lørdag.

– For søndag vil nedbøren som preger værbildet i nord også bre seg nedover Vestlandet. Vinden vil også øke søndag, sier meteorologen.

Det beste helgeværet vil indre deler av Østlandet få. Her ventes opphold og sol, men ikke høye temperaturer. Per Egil Haga varsler at dagtemperaturen neppe vil komme over 5-7 varmegrader.

– Også på Østlandet vil lørdagen varte opp med det beste været. Her venter vi at det skyer til. På Sørlandet vil søndag by på regn og sludd langs kysten, mens vi i resten av det østasfjeldske venter liten eller ingen nedbør, sier Per Egil Haga til NTB.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Les flere nyheter her