Bombingen stanser ikke Gaddafis stridsvogner

En ansatt ved et sykehus i Tripoli undersøker en person som skal ha blitt drept i et av de vestlige bombeangrepene. Ifølge libyske myndigheter er det både soldater og sivile blant 18 drepte som er fraktet til sykehuset. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Vestlige luftstyrker fortsetter å bombe mål i Libya, men har ikke klart å stanse regjeringsstyrkenes angrep på byen Misrata.

Muammar Gaddafis stridsvogner rullet inn i byen i ly av mørket onsdag kveld. Der begynte de å skyte granater mot boliger og et sykehus, ifølge en talsmann for opprørerne. I tillegg skal regjeringens skarpskyttere ha skutt mot tilfeldige folk på gata.

Det libyske regimet hevder på sin side at mange sivile ble drept da de internasjonale styrkene bombet en forstad til Tripoli.

– Bombardementet til de angripende korsfarerkolonistene i Tajoura-regionen i Tripoli var rettet mot et boligområde. Et stort antall sivile ble drept, sier en militær talsmann til det statlige nyhetsbyrået JANA.

Les også: - Mange sivile drept i bombeangrep

Fikk se drepte

Også tidligere har de libyske myndighetene hevdet at sivile er blitt drept i bombeangrepene, uten å legge fram noe bevis for påstandene.

Natt til torsdag ble imidlertid en gruppe journalister tatt med til et sykehus i Tripoli for å se 18 drepte personer. Ifølge myndighetene var det både soldater og sivile blant de døde.

Se også: Tv-vert stilte med rifle på direkten

Flere øyenvitner har bekreftet at det har vært bombeangrep i Tajoura, en forstad som ligger øst for hovedstaden. Libyas viktigste militærbaser ligger i dette området, og én innbygger forteller om et kraftig smell i nærheten av en av leirene.

Les også: 2 milliarder Gaddafi-kroner frosset i Norge

Nytt framstøt

Mens Gaddafis stridsvogner fortsatt er i aksjon, skal landets flyvåpen nærmest være utslettet. Flyvåpenet eksisterer ikke lenger som en fungerende våpengren, ifølge det britiske forsvaret.

Det er likevel en fattig trøst for innbyggerne i Misrata. De vestlige flystyrkene bombet onsdag regjeringens posisjoner ved byen, men litt senere gjorde Gaddafis soldater et nytt framstøt, ifølge opprørerne.

Også i byen Zintan, sørvest for Tripoli, forteller innbyggere at Gaddafi er i ferd med å sette inn nye panserstyrker.

– Alle kan være med

Samtidig som kampene pågår, forsøker USA gi fra seg kommandoen over den omstridte militæroperasjonen. Så langt er det ikke blitt enighet om hvem som skal overta og hvilken rolle NATO-alliansen bør ha.

Frankrike har foreslått at en komité av forsvarsministre fra koalisjonsland skal ha den politiske ledelsen av de militære operasjonene, i samarbeid med Den arabiske liga.

En fransk regjeringskilde sier alle som vil kan få være med i en planlagt styrngsgruppe for land som støtter militæroperasjonen.

– Vi trenger et sted for alle de som vil forplikte seg til å hjelpe libyere med å bygge en framtid og diskutere det politiske rammeverket, sier kilden, som ikke ønsker å bli navngitt.

Les flere nyheter her