Utvider siktelsen mot Birkedal

Huset til Stavangerpolitiker Trond Birkedal fra FrP i Stavanger sentrum. Foto: Tomas Alf Larsen / Scanpix Les mer Lukk

Politiet har utvidet siktelsen mot Frp-politiker Trond Birkedal til seksuell omgang med barn under 16 år, skriver Aftenbladet.no.

– I forbindelse med varetektsfengsling er det utarbeidet en ny siktelse i saken. Det dreier seg om én overtredelse av straffeparagrafen 196. Bestemmelsen gjelder det å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år, opplyser politiadvokat Fredrik Martin Soma til Aftenbladet.no.

I tillegg er Birkedal siktet for å ha utvist seksuell krenkende overfor noen som ikke har samtykket til det, sier Soma.

Smugfilmet

Det var mandag at Dagbladet avslørte at Birkedal ble beskyldt for å ha smugfilmet nakne unggutter i leiligheten til Frp-politikeren.

Politiadvokat Soma ønsker ikke kommentere antallet, men bekrefter at det dreier seg om flere personer. Ifølge Aftenbladet.no skal det dreie seg om seks unge gutter.

Trond Birkedal ble avhørt tirsdag kveld. I etterkant av avhøret samtykket han i to ukers varetekt med brev- og besøksforbud.

Les også: Birkedal samtykker til varetekt

Birkedals advokat Arvid Sjødin ønsker ikke å kommentere overfor Aftenbladet om Birkedal har innrømmet forholdene.

– Jeg kan ikke kommentere hva som er kommet fram i avhør, i og med at han sitter med brev- og besøkskontroll, sier Sjødin.

Var en stigende stjerne

Trond Birkedal er tidligere leder av FpU og var inntil denne uke Frps ordførerkandidat i Stavanger. Han ble regnet som en stigende stjerne, og har allerede representert partiet i fjernsynsdebatter.

Generalsekretær Geir Mo i Frp ønsker ikke å si noe om når Fremskrittspartiet ble kjent med påstandene som var satt fram mot Birkedal.

Han sier han ikke kommenterer enkeltpersoner eller rykter og påstander om enkeltpersoner, men oppfordrer alle som måtte ha noe å fortelle til å henvende seg til politiet. (©NTB)

Taus

Generalsekretær Geir Mo i Fremskrittspartiet vil ikke svare på om partiet visste om anklagene mot Trond Birkedal før saken ble kjent i pressen.

Sent mandag kveld skal en 17 år gammel gutt ha tatt kontakt med Mo og fortalt at han som 15-åring hadde sex med Birkedal på en sommerleir i FpU.

Mo oppfordret ham til å gå til politiet, men vil ikke si hvor mange han har gitt det samme rådet.

– Nei, det blir et detaljnivå som jeg ikke vil gå inn i. I en stor organisasjon som vår kommer det fra tid til annen rykter og påstander om enkeltpersoner. Jo mer framtredende personen er, jo større er rykteflommen, sier Frps generalsekretær til NTB.

Les også: Hevder Frp-topp hadde sex med mindreårig

Partileder Siv Jensen vil ikke svare på spørsmål om saken og henviser til Mo.

– Det er viktig å la politiet gjøre jobben sin. Det er først og fremst en politisak, sier hun til NTB.

Trond Birkedal (31) er tidligere leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og var inntil denne uken Frps ordførerkandidat i Stavanger. Han ble regnet som en stigende stjerne, og har allerede representert partiet i fjernsynsdebatter.

- Alvorlig

Mo oppfordrer alle som måtte ha noe å fortelle til å henvende seg til politiet, og sier partiet fortløpende oversender relevant informasjon.

– Vi tar denne saken på det aller største alvor.

– Ser du at den uttalelsen vil kunne framstå i et underlig lys dersom det viser seg at Frps ledelse visste om Birkedal-saken før den ble kjent i pressen?

– Vi tar alle slike henvendelser alvorlig, snakker med de involverte og oppfordrer til å gå til politiet dersom noe ulovlig skal ha skjedd. Vi håndterer alle slike saker etter et strengt regelverk og gjør det vi kan gjøre som organisasjon. Vi skal verken etterforske eller dømme, sier han.

Les også: Nye avhør av Birkedal