– Gaddafi sjekker fluktmuligheter

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Mitt hjem er her!
Muammar Gaddafi lover å bli i Libya og kjempe videre mot de internasjonale styrkene. Samtidig undersøker han mulighetene for å flykte til utlandet, ifølge myndighetene i USA.

I en tale sent tirsdag kveld ga den libyske lederen som vanlig inntrykk av å være ubøyelig. Han lovet å nedkjempe koalisjonsstyrkene, uansett hvor lang tid det tar.

– Jeg blir her, hjemmet mitt er her. Jeg blir i teltet mitt, sa diktatoren til ekstatiske tilhengere som viftet med grønne flagg.

Det ble skutt opp fyrverkeri i den libyske hovedstaden etter talen. Tilhørerne var libyere som oppholder seg ved Gaddafis residens som et menneskelig skjold, for å hindre at diktatoren selv blir rammet av bombeangrep.

Se Gaddafis tv-tale fra tirsdag her

Natt til onsdag kom det meldinger om nye angrep i hovedstaden Tripoli. Også utenfor byen Misrata, hvor det har vært harde kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, valgte koalisjonen å bombe et militæranlegg.

– Skuespill

Til tross for at Gaddafi lover støttespillerne sine at han aldri vil overgi seg, så hevder USA at han har begynt å undersøke mulighetene for å dra i eksil i utlandet.

Det er ikke Gaddafi personlig, men noen av hans nære medarbeidere som skal ha tatt kontakt med myndighetene i flere andre land.

Les også: USA og Frankrike, enige om NATOs rolle i Libya

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener framstøtene til en viss grad må oppfattes som skuespill. Men det kan også hende at Gaddafi i det minste ønsker å få oversikt over hvilke alternativer han har dersom han gir fra seg makten.

– Mye av dette skyldes rett og slett måten han oppfører seg på. Det er litt uforutsigbart, sier Clinton til den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Færre amerikanske fly

Sjefen hennes, president Barack Obama, mener målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.

– Allerede nå ser vi en betydelig reduksjon i antallet amerikanske fly som deltar i operasjonene over Libya, sa Obama på en pressekonferanse i El Salvador tirsdag.

Han la til at han er overbevist om at USA snart vil kunne overlate ansvaret for militæroperasjonen til en internasjonal koalisjon. Samtidig advarte Obama om at Gaddafi kanskje vil forsøke å klamre seg til makten tross flyforbud og de allierte styrkenes bombeangrep.

– Men husk at vi ikke bare har militære virkemidler til disposisjon for å sikre at han går av, sa presidenten, som pekte på at USA har innført økonomiske sanksjoner mot Libya.

– NATO er viktig

Spørsmålet om hvem som skal lede de internasjonale styrkene ble drøftet da Obama snakket med Storbritannias statsminister David Cameron og den franske presidenten Nicolas Sarkozy tirsdag. De ble enige om at forsvarsalliansen NATO må spille en viktig rolle i håndhevingen av flyforbudssonen.

Flere andre NATO-land, deriblant Tyrkia, har så langt vært skeptiske til å la alliansen overta ansvaret for Libya-operasjonen. Nå virker det imidlertid som om tyrkiske myndigheter ikke lenger er like negative til en slik løsning, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyhteter