Drillo klar for jubileumsfest

Ingen eksisterende nasjon kan si at den har slått Norge i kvalifisering på Ullevaal med Egil Olsen som landslagssjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen, SCANPIX. Les mer Lukk

Egil «Drillo» Olsen gjør seg klar til å lede landslaget for 50. gang i kamp om EM- eller VM-poeng. Sjelden har gulroten vært større.

– I motsetning til danskene tåler vi å tape, for vi vil likevel være med, men vi har en unik sjanse til å ta et gedigent steg mot sluttspillet. Om vi vinner, føler jeg meg trygg på at det blir minst omspill, sier han.

Drillo har en overdådig statistikk på sine 108 kamper som norsk landslagssjef, men tallene for de viktige kampene er faktisk enda bedre.

Totalt (vunnet-uavgjort-tap): 59-28-21.

EM- og VM-kamper: 29-13-7.

Altså er halvparten av seirene, men bare en tredel av tapene, kommet i viktige kamper. Mens Norge i privatlandskamper under Drillo har to seirer for hvert tap, er fasit i EM og VM (kvalifisering og sluttspill) fire seirer for hvert tap.

Om om det skulle behøves flere argumenter for at danskene får det vanskelig på Ullevaal lørdag: I kvalifiseringskamper på hjemmebane er Drillos utbytte 16 seirer for hvert tap.

– Jeg har skrytt av at det på mine ti år som norsk landslagssjef er blitt bare ett tap i en viktig kamp på Ullevaal. Det var mot Sovjetunionen i 1991, så ingen eksisterende nasjon kan si at den har slått Norge i kvalifisering på Ullevaal med Olsen som trener, sier han.

– Vi tapte ingen hjemmekamper av noe slag i 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 eller 1998, legger han til, og trenger ikke skamme seg over hjemmestatistikken siden sitt comeback i 2009 heller: Sju seirer og ett tap.

– Så hjemmefordelen er der.

I skjul

Tirsdagens trening var den eneste som var helt åpen for utenforstående. Mange barn fikk full uttelling i form av autografer og bilder med landslagsheltene, men de mange pressefolkene fikk ikke se stort som ga hint om strategi eller laguttak.

Formasjoner og drilling skal skje bak lukkede porter i Sandefjord onsdag, på Ullevaal torsdag og fredag. Utbyttet kan bli gi danskene noen små overraskelser, eller iallfall å gjøre dem litt usikre på hva de møter.

Presshøyde er blant virkemidlene danskene trolig er spent på.

– Mot besittelsesorienterte lag legger vi oss ofte ganske lavt selv på hjemmebane, men det kan være at vi kommer til å variere. Det vil jeg ikke si så mye om, sier Drillo, som ikke lar seg hisse opp av danske skriverier om primitiv norsk stil.

Gaver

– Det bryr jeg meg overhodet ingenting om, men jeg synes det er litt rart at de synes det er primitivt å være gjennombruddshissig. Og jeg skjønner ikke at det skal være mer underholdende å spille ballen bakover enn framover, sier han.

Han er ikke skremt av Danmark slik laget har framstått den siste tiden.

– De er ikke av samme kaliber som danske landslag har vært på sitt beste. De mangler store profiler og det kreative elementet som ofte har vært der før. I det siste har de også gitt bort en del gavepakker.

En dansk gavepakke i jubileumskampen tar han nok gjerne imot, men Drillo har tro på at spillerne hans greier å lage fest også uten det.