USA og Frankrike enige om NATOs rolle i Libya

Et amerikansk jagerfly styrtet tirsdag nær den opprørskontrollerte byen Benghazi i Libya, angivelig etter å ha fått mekaniske problemer. De to flygerne rakk å skyte seg ut og overlevde styrten. Foto. REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

NATO må spille en nøkkelrolle under operasjonene i Libya, mener USA. Samtidig regner amerikanerne med at flere arabiske land kommer på banen i løpet av de nærmeste dagene.

Tirsdag kveld uttalte Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes at NATO bør ha en nøkkelrolle i håndhevingen av flyforbudssonen over Libya.

USA og Frankrike skal også ha blitt enige om hvordan NATOs kommandostrukturer kan brukes til å støtte koalisjonsstyrkene, ifølge kontoret til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Arabisk støtte

Litt senere kom det enda en uttalelse fra amerikansk hold om at NATOs kapasitet kan utnyttes selv om flere land som ikke er medlemmer av NATO, skal bringes inn i operasjonen. USA forventer dessuten en større arabisk deltakelse i Libya-operasjonen i løpet av de nærmeste dagene, ifølge en tjenestemann.

Les også: Åpner ild i Tripoli

Samme kveld sa Saudi-Arabias utenriksminister, prins Saud, at Saudi-Arabia er en sterk støttespiller til den FN-støttede operasjonen. Prinsen var tirsdag kveld i London der han hadde samtaler med statsminister David Cameron.

Andre arabiske land er imidlertid langt mer skeptiske, blant annet Algerie, som vil at operasjonene skal stanses med det samme fordi de er «ute av proporsjoner».

–Sivile drepes

Libyas leder Muammar Gaddafi angriper fortsatt sivilbefolkningen – direkte i strid med FN-resolusjonen, ifølge den amerikanske admiralen Samuel Locklear.

Les også: UD: - Ikke noe nytt om fengslet fotograf

– Etter min mening – og til tross for vår suksess – overholder fortsatt ikke Gaddafi FN-resolusjonen. Hans styrker fortsetter med sin aggressive framferd mot Libyas sivilbefolkning, sa Locklear ifølge Reuters tirsdag.

Han leder de vestlige styrkene som har i oppgave å opprette en flyforbudssone over Libya.

Opprørskilder og øyenvitner fortalte til TV-stasjonen Al Jazeera tirsdag at byene Zintan og Misrata var under angrep av stridsvogner, og flere titalls sivile skulle være drept. Også i byen Yafran sørvest for Tripoli ble ni mennesker drept i kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, ifølge en innbygger.

Les også: Italia utsatt hvis Libya går til motangrep

Locklear sier at de amerikanske, britiske, franske og canadiske flyangrepene som skal sørge for en effektiv flyforbudssone, vil fortsette, og at også jagerfly fra Qatar vil være på vingene over Libya i løpet av helgen.

Admiralen opplyste for øvrig at Gaddafis styrker ennå ikke er ute av byene Ajdabiyah, Misrata og Zawiyah.

Uenighet

Men NATO preges fortsatt av intern splittelse. Heller ikke tirsdag greide de 28 medlemslandene å bli enige om veien videre.

– Tyrkia vil aldri være med på å rette våpen mot det libyske folk, slo statsminister Recep Tayyip Erdogan fast i en tale tirsdag.

Les også: Amerikansk fly styrtet i Libya

Tyrkia har fra første stund vært skeptiske til å la NATO overta kommandoen over operasjonen i Libya, i likhet med flere andre medlemsland, først og fremst Tyskland.

Norge har sluttet seg til operasjonen og sendt jagerfly til Kreta, men har sagt at de ikke kan settes inn før mandatet og kommandoforhold er avklart.

Tirsdag sa imidlertid forsvarsminister Grete Faremo (Ap) at man ikke trenger å vente på en endelig avklaring: Den norske skvadronen kan bli underlagt den nåværende midlertidige amerikanske kommandoen.

– Trolig vil flyene være på vingene allerede før helgen, sier Faremo.

Kina og Russland

Kina, som i likhet med India avsto fra å stemme i Sikkerhetsrådet, anklager vestlige land for drap på sivile i Libya. Landets myndigheter viser til at det var dette FNs sikkerhetsråd med sin resolusjon før helgen ønsket å få satt en stopper for.

Også Russland har gitt uttrykk for bekymring for sivile ofre i det president Dmitrij Medvedev omtaler som «tilfeldig maktbruk» i Libya.

India meldte seg også på i kritikken og understreket at det må være opp til det libyske folk å kvitte seg med Muammar Gaddafi.

Også i Washington og andre vestlige hovedsteder understrekes det at målet med de militære angrepene ikke spesifikt er å ta Gaddafi, men at den libyske lederen må gå.