IAEA urolig for japansk atomkraftverk

Hazuki Oka fra Minamisoma i Fukushima blir testet for radioaktiv stråling på et helsesenter nord i Japan. Hun kommer fra et sted som ligger 25 kilometer fra atomkraftverket, men viser ingen tegn til farlig stråling. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon / SCANPIX. Les mer Lukk

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mangler informasjon om hva som skjer ved det ulykkesrammede atomkraftverket i Japan.

Situasjonen i Japan er fortsatt svært alvorlig, ifølge IAEA, som er bekymret for mangelen på informasjon fra japanske myndigheter.

Byrået hadde tirsdag ikke oppdatert og bekreftet informasjon på den nåværende statusen ved atomkraftanlegget i Fukushima i Japan, ifølge IAEAs talsmann Graham Andrew.

Det kommer fortsatt radioaktiv stråling fra stedet der kraftverket ligger, men uten at IAEA vet nøyaktig hvor det kommer fra.

Matvarer

Verdens helseorganisasjon meldte tidligere denne uka at nivåene av radioaktivitet i japanske matvarer er mer alvorlig enn tidligere antatt.

Japanske myndigheter har allerede stanset salg av råmelk fra Fukushima-området og spinat fra et annet nærliggende området på grunn av for høy radioaktiv stråling. Tirsdag kom meldingen om at man hadde også hadde funnet for høye verdier i brokkoli.

Positiv nyhet

På den positive siden ble det meldt at arbeidere hadde klart å få tilbake strømmen til flere av reaktorene, og at trykket i reaktorene 5 og 6 er minsket.

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK fungerer nå strømtilførselen til kontrollrommet til reaktor nummer 3 og 4.

Atomkraftverket har i alt seks reaktorer og flere av dem har vært rammet av eksplosjoner som følge av strømbrudd og manglende kjøling av reaktorene etter jordskjelvet og tsunamien for halvannen uke siden. (©NTB)