– Kupp kan utløse borgerkrig i Jemen

Jemens president Ali Abdullah Saleh advarer om at Jemen kan bli kastet ut i borgerkrig dersom opposisjonen tvinger ham til å gå. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Jemens president avviser at han vil gå av nå og advarer om faren for borgerkrig ved kuppforsøk, men opposisjonen fortsetter presset. USA frykter at den politiske krisen vil svekke kampen mot al-Qaeda.

– De som ønsker å ta makten ved kupp skal vite at det ikke kommer på tale. Landet vil bli ustabilt, det vil bli en blodig borgerkrig. Det må de tenke nøye på, sa president Ali Abdullah Saleh i en tale til offiserer i det jemenittiske militæret tirsdag.

Han avviser konsekvent at han vil gi fra seg makten uten å vite hvem som skal etterfølge ham.

– President Saleh vil gi fra seg makten gjennom det kommende valget, enten i slutten av 2011 eller i januar 2012, sier en nær medarbeider til presidenten.

Avviser tilbud

Opposisjonen avviser blankt uttalelsen fra Saleh, og gjentar kravet om at presidenten må gå av umiddelbart.

– Vi avviser tilbudet til Saleh om å gi fra seg makten ved slutten av året. De kommende dagene og timene blir avgjørende, uttalte Mohammed al-Sabry, talsmann for den viktigste opposisjonsgruppen.

USAs forsvarsminister Robert Gates, som er på besøk i Russland, sier han er bekymret for den manglende stabiliteten i Jemen og hvilke konsekvenser uroen kan få for kampen mot terror.

USA ser al-Qaida på Den arabiske halvøy, som går under navnet AQAP, som kanskje den aller farligste al-Qaida-organisasjonen. Myndighetene i Jemen har vært en viktig alliert for USA i kampen mot terror.

Men Gates vil ikke kommentere hvilken utgang USA ønsker på den politiske krisen.

– Jeg tror ikke det er opp til meg å snakke om de interne forholdene i Jemen. Men det er klart vi er bekymret over den manglende stabiliteten i landet, sa han på spørsmål om USA fortsatt vil støtte Saleh eller om man mener det er på tide at han trekker seg fra makten.

Avhoppere

Mange oppe i systemet, deriblant generaler, diplomater, ministre og stammeledere har de siste dagene gått av i protest mot regimet.

Massakren av 52 mennesker forrige fredag da Salehs menn skjøt rett mot demonstranter som hadde samlet seg i sentrum av Sanaa har vakt massive reaksjoner, og avhopperne ser ut til å fortsette. Flere soldater og offiserer ga tirsdag sin støtte til «De unges revolusjon».

Saleh reagerer rasende på avhopperne.

– En hver splittelse i de militære styrker vil ha negative konsekvenser for hele landet, sa han i en tale på statlig fjernsyn.

Les også: Jemens president varsler politiske reformer

Tirsdag ble flere soldater utplassert rundt om i hovedstaden Sana, og minst to personer ble drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter, opplyser sykehuskilder.

Rundt 10.000 demonstranter samlet seg utenfor universitetet i Sanaa. Det ble ikke meldt om større uroligheter, men situasjonen blir likevel karakterisert som ytterst spent.

DNO evakuerer

Oljeselskapet DNO har som følge av uroen nå besluttet å flytte ti ansatte fra Jemen til Dubai.

Les også: «Vredens dag» i Jemen

Selskapet opplyser tirsdag at flyttingen av personell ikke vil ha noe å si for oljeproduksjonen.

Over 250 ansatte sørger for at produksjonen ved DNOs oljefelt opprettholdes selv om landet preges av store uroligheter. Ifølge Reuters mener DNO-ledelsen at selskapets kontrakter vil overleve et regimeskifte.

DNO har i dag produksjon ved tre oljefelter i Jemen som i fjerde kvartal produserte 6.156 fat olje per dag.