Superinnbytter sikret FFK-seier

Aalesunds Peter Orry Larsen (tv) og Michael Barrantes (th) prøver stoppe Celso Borges (midten) under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Fredrikstad på Color Line Stadion i Ålesund mandag kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix. Les mer Lukk

Matchvinner Mads Hansen (27) brukte sine første tre minutter i Fredrikstad-trøya godt og ble østfoldlagets nye helt på rekordtid.

Fredrikstad-fansen fikk en ny helt mandag kveld da Mads Hansen avgjorde til 2-1 og sikret tre poeng mot Aalesund i eliteserien fotball.

Hansen har vært skadd en lengre periode i vinter og slet med å få spilletid i et velfungerende FFK-maskineri. Men etter matchvinnermålet mot AaFK, må kanskje trener Tom Freddy Aune revurdere nykomlingens plass på laget.

– Siden jeg kom meg på beina, har laget fungert så bra at det ikke er rart at jeg ikke fikk spille fra start. Jeg var så vidt innom banen i en treningskamp, så jeg er selvsagt veldig godt fornøyd, sa Hansen.

Seiersmålet kom i det 79. spilleminutt – tre minutter etter at Hansen ble byttet inn for Alex Valencia.

Tarik Elyounoussi ble spilt fri i bakrom, brukte farten sin og slo inn til innbytter Hansen. Han hadde timet sitt løp perfekt, møtte ballen i stor fart og bredsidet inn sitt første eliteseriemål fra seks meter.

Aalesund-ledelse

De tre poengene var alt annet en letthentet. I starten av kampen herjet været mer enn spillerne, og lagene var best i hver sin omgang ettersom den kraftige vinden styrte ballen mest.

18 minutter varte og rakk det før tilskuerne fikk oppleve en ordentlig sjanse. Demar Phillips og Fredrik Carlsen kombinerte fint på venstresiden, men sistnevnte klarte ikke å sette ballen i mål alene fra 11 meter.

Etter 35 minutter tok Phillips saken i egne hender. Et i utgangspunktet ufarlig oppspill fra AaFK-keeper Sten Grytebust ble misset av bortelagets Jørgen Horn. Jamaicaneren hadde luktet lunta, stakk fint igjennom og chippet ballen pent over Lasse Staw og i mål.

Gavepakke til Borges

Fredrikstad spilte seg også til et par sjanser før pause. Celso Borges fikk to gode skuddmuligheter på tampen av første omgang, men Anders Lindegaards erstatter i AaFK-buret var med på notene.

Det var han ikke like fullt fem minutter etter hvilen. Grytebust misset da han skulle bokse ut en Fredrikstad-corner, og ballen dalte rett i føttene til Borges. Costaricaneren gjorde kort prosess og utlignet enkelt for bortelaget.

– Jeg skjønte at vi kom til å få det tøft i motvind i annen omgang, men vi burde klart å holde målet rent lenger. Dette var et svært unødvendig tap, og det lover ikke godt at vi taper en hjemmekamp etter å ha ledet, sa en skuffet AaFK-trener Kjetil Rekdal.

– Fantastisk gjeng

I fjor markerte Mads Hansen seg for Mjøndalen i 1.-divisjon. I første forsøk på øverste nivå skjøt seg inn i Fredrikstad-supporternes hjerter.

– Det var godt gjort å snu kampen under disse vanskelige forholdene. Aalesund har en fryktet bortebane, sa Hansen og fikk støtte av trener Aune:

– Fredrikstad-spillerne er en fantastisk gjeng med en herlig innstilling som har mange strenger å spille på. Det var sterkt å snu kampen på den måten, sa han.

Hvittrøyene var det åttende laget som sikret seg en seier i eliteseriepremieren. Det er første gang i eliteserien at ingen av åpningskampene endte uavgjort.