Strømmen tilbake ved en av reaktorene i Fukushima

Innsatsen pågår fortsatt for å kjøle ned atombrenselet i det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Ingeniører har klart å gjenopprette strømforsyningen til en av reaktorene ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Det var på forhånd ventet at det kom til å bli vanskelig å få tilbake strømforsyningen til atomkraftverket, men søndag lyktes det arbeiderne å få strøm til kraftverkets reaktor to.

Strømforsyningen er nødvendig for å få atomkraftverkets kjølepumper i gang igjen. Kjøleanleggene ble slått ut da atomkraftverket ble rammet av tsunamien etter det voldsomme jordskjelvet den 11. mars.

Arbeidet med å få strømmen tilbake viste seg å være tidkrevende, blant annet fordi arbeiderne har måttet stanse for å slippe til mannskaper som med jevne mellomrom har spylt atomkraftverket med vann.

Kraftselskapet Tokyo Electric Power Company håper også å kunne få i gang kontrollromfunksjonene, belysning og kjølesystemet til reaktor nummer en, som er knyttet til reaktor nummer to gjennom en kabel.

Mangelen på kjøling har ført til oppheting i reaktorene, med eksplosjoner, branner og utslipp av radioaktive stoffer som følge.

Det har vært frykt for full nedsmelting i reaktorene, noe som i verste fall vil kunne føre til store radioaktive utslipp. (©NTB)

Les alt om katastrofen her

Les flere nyheter her