Jobber for å få norsk reporter løslatt i Libya

Flere statsledere er involvert i arbeidet med å få den norske reporteren og hans kolleger som er fengslet i Libya, løslatt, skriver Ny Tid.

Den norske TV-fotografen og journalisten Ammar al-Hamdan (33) og tre andre som jobber for TV-kanalen Al Jazeera, har sittet fengslet i Libya siden 7. mars. Al-Hamdan jobber for Al Jazeeras nordiske kontor i Oslo og er også bidragsyter til Ny Tid.

Les også: Norsk statsborger pågrepet i Libya

Ifølge ukeavisas nettutgave er tre statsledere med på innsatsen for å få de fire reporterne løslatt, deriblant Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz.

Aziz eller en av hans nære medarbeidere drar etter planen til Libya søndag for å fortsette arbeidet der. I tillegg til nordmannen er en mauritanier, en tunisier og en brite arrestert av libyske sikkerhetsstyrker, ifølge Al Jazeera. De hadde rapportert fra Libya i flere dager da de ble pågrepet.

Leder for det norske Al-Jazeera-kontoret, Samir Shateera, frykter Muammar Gaddafi vil bruke den norske Al-Jazeera-korrespondenten som et «menneskelig skjold» under krigen som nå utspiller seg.

Les også: Bruker sivile som skjold

UD har opplyst til NTB at al-Hamdans familie i Norge ble varslet om pågripelsen allerede 10. mars.

– De er journalister som har vært i Libya for å videreføre nyheter til verden. Vi ber om at de får lov til å ringe hjem til familiene og fortelle at de lever, sa Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB lørdag.

Det er ikke kjent hvilken rolle UD spiller, eller hvilke grep de gjør for å håndtere situasjonen. (©NTB)

Les flere nyheter her