Menneskeskjold rundt Gaddafi

Tilhengere av Libyas leder Muammar Gaddafi strømmet lørdag til lederens hovedkvarter i Tripoli for å danne et menneskelig skjold mot utenlandske angrep. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIX Les mer Lukk

Flere tusen libyere er sluppet inn i hovedkvarteret til Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli for å danne et menneskelig skjold rundt ham.

– Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sier ti år gamle Mahmoud.

Han er én av de mange libyerne som lørdag var på plass i Bab al-Aziziyah, det store anlegget i hovedstaden hvor Gaddafi har sitt hovedsete. Folk ropte slagord, sang og danset mens de var samlet i anlegget, som ble bombet av USA i 1986, og som nå kan stå i fare for å bli bombet på nytt.

Gaddafis datter Aisha var også til stede, og omsluttet av flaggveivende og jublende libyere holdt hun en tale.

– Hele familien er her. Vi er alle beredt på å dø her for å forsvare Libya og vår leder Gaddafi, sa hun.

Les også: Tripoli rystet av eksplosjoner

Vil væpne folket

Gaddafi selv sa lørdag at han ville væpne sivile libyere i kampen mot det han omtalte som «kolonialister» og «korsfarere» fra Vesten. Middelhavet og Nord-Afrika er blitt ei slagmark, fastslo Gaddafi, som truet med å angripe både sivile og militære mål i middelhavsområdet.

– Det er nå blitt nødvendig å åpne våpenlagrene og bevæpne massene med alle typer våpen for å forsvare Libyas uavhengighet, enhet og ære, sa den libyske lederen i et lydopptak som ble kringkastet av libysk fjernsyn.

Uttalelsene kom han med etter at flere vestlige land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen lørdag gjennomførte luftangrep og rakettangrep rettet mot mål i Libya.

Minst 110 krysserraketter ble skutt mot libyske flybaser, og franske og britiske jagerfly gjennomførte luftangrep i landet.

Natt til søndag ble det også meldt om eksplosjoner og skyting med luftvernartilleri i Tripoli.

Les også: Norsk statsborger pågrepet i Libya

Glede i Benghazi

Også i opprørsbastionen Benghazi øst i Libya ble det meldt om eksplosjoner og skyting i løpet av natten, men det var uklart hvem som sto bak. De libyske opprørerne har sitt hovedsete i Benghazi, og Gaddafis væpnede styrker var i ferd med å nærme seg byen da FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær intervensjon for å beskytte sivile libyere.

Opprørere i byen ga uttrykk for takknemlighet da den internasjonale offensiven mot Gaddafi startet senere på dagen, anført av Frankrike.

– Vi tror dette blir slutten på Gaddafis styre. Libyere vil aldri glemme Frankrikes støtte. Var det ikke for dem, ville Benghazi blitt overkjørt i natt, sa 37 år gamle Iyad Ali.

Også Norge vil delta i den internasjonale militære intervensjonen i Libya, og i likhet med USAs president Barack Obama, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) begrunnet dette med at det libyske folk må beskyttes.

Men samtidig ser det libyske folk ut til å være delt i synet på Gaddafi, og hvor stor del av befolkningen som sympatiserer med opprørerne, er ikke kjent.

Åpen port

I Tripoli er porten til Gaddafis hovedkvarter vanligvis stengt, men lørdag var den vidåpen, og folk strømmet inn hele kvelden, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er her. Vi er beredt på å dø for vår leder, sa Om Abdel Qadir, en arabisklærer.

Hennes seks sønner har alle meldt seg som frivillige for å kjempe for Gaddafi, fortalte hun.

– Selv om de ikke har våpen, vil folk gjøre alt de kan for å kjempe. Du vil se folk i hver eneste gate gyte varm olje over fienden, sa Mahmoud el-Mansouri, en bonde.

Ifølge ham er tusener av stammefolk villige til å delta i kampen.

– Vi vil åpne opp Libyas ørkener og la afrikanere flomme til Europa for å sprenge seg selv i lufta som selvmordsbombere. (©NTB)

Les flere nyheter her