Venter på marsjordre fra Regjeringen

Det norske Luftforsvaret venter bare på ordre før seks F-16-maskiner settes inn i angrepene mot Gaddafis styrker på bakken. Foto: EPA/Aeronautica Militare/Handout Les mer Lukk

Mens danske F-16 jagere allerede står kampklare på Sicilia venter Luftforsvaret i Norge på klarsignal fra Regjeringen.

Så langt har statsministeren bare informert mediene om at også Norge sender fly til Libya, de det gjelder hadde lørdag ettermiddag ennå ikke fått noen marsjordre.

– Vi er så klar som det er mulig å være, sier major i Luftforsvaret, Eystein Kvarving, til NTB. Han bekrefter at foreløpig har verken fly eller mannskap beveget seg i sørlig retning.

– Slik situasjonen er i øyeblikket gjør vi alle tenkelige forberedelser slik at vi raskest mulig skal kunne være i aksjon. Men vi vet ikke hva slags oppdrag det blir, hvilke rammer som blir gitt og i det hele tatt hvilke oppgaver vi skal løse, sier Kvarving.

Godt forberedt

Han bekrefter at det enkleste vil være om Norge skal delta i et NATO-styrt oppdrag, men sier samtidig at det er uproblematisk å delta under andre rammevilkår.

– Vi har gjort dette før og er trygge på fremgangsmåten, sier Kvarving.

Les også: Stoltenberg: – Tiden er inne for militæraksjon

Han viser til oppdrag i Kosovo, to oppdrag med Enduring Freedom i Afghanistan og to oppdrag i Baltikum.

– Hvis det ikke skjer i ren NATO-regi, sørger vi for at norske offiserer er på plass i kommandostrukturen på et slikt nivå at de kan avgjøre om norske mannskap kan delta i de konkrete oppdragene, sier Kvarving.

Les også: Den internasjonale militæraksjonen mot Libya er i gang

Politisk avgjørelse

Andre pressetalsmenn i Forsvaret sier til NTB at det er Statsministerens kontor som har ansvaret for å informere om deltakelsen i en eventuell aksjon mot Libya.

Men derfra har altså Luftforsvaret ennå ikke fått informasjon om hvilket oppdrag det handler om eller tidspunktet for oppdraget. Man vet kort og godt ikke hvilken rolle regjeringen ønsker at norske fly skal ha i den påtenkte operasjonen i Libya.

Les også: – Norge sender jagerfly om kort tid

– Men det hindrer oss ikke i å gjøre forberedelser. Vi er så klar som det er mulig og mangler bare marsjordre. Når den kommer, vil det gå raskt, men noe presist tidspunkt for avreise kan jeg ikke gi, sier Kvarving. (©NTB)

Les også:

Libyske opprørere frykter katastrofe i Benghazi

Gaddafi: – Dere vil angre på en militærintervensjon

– Jagerfly skutt ned over Benghazi

Kraftige eksplosjoner i Benghazi

Les flere nyheter her