Warren Christopher er død

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Warren Christopher er død. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Warren Christopher er død.

Han døde av kreft lørdag, 85 år gammel, melder CNN. Christopher var utenriksminister under president Bill Clinton i perioden 1993 til 1997.

Da han tiltrådte i januar 1993 fikk han raskt mange store saker å håndtere, deriblant krig i Somalia, oppløsningen av Jugoslavia og fredsforhandlinger i Midtøsten.

Han bidro til å mekle fram fred i Bosnia gjennom Dayton-avtalen og var også sentral i forhandlinger mellom Israel og landets naboer i Midtøsten.

I løpet av sin tid som utenriksminister gjennomførte Christopher hele 18 reiser i Midtøsten der han blant annet var med på å sikre våpenhvile mellom Israel og Hizbollah i Libanon. Også da fredsavtalen mellom Jordan og Israel ble undertegnet i 1994 var Christopher til stede.

Hans utenrikspolitiske karriere startet allerede under president Jimmy Carter på 1970-tallet. Han ledet blant annet forhandlingene om løslatelse av de 52 amerikanske gislene i Teheran i 1979. Gislene ble imidlertid ikke løslatt før 20 minutter etter at Ronald Reagan var innsatt som president i januar 1981.

De fleste mente i ettertid at det var Christophers innsats som ga resultater, men det politiske spillet rundt presidentvalgkampen i 1980 gjorde at gislene først ble løslatt da Carter hadde forlatt sitt embete. (©NTB)

Les flere nyheter her