Skeptiker vil vekke lettlurte nordmenn

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tilbyr Snåsamannen én million dollar
James Randi er tryllekunstner og profesjonell skeptiker. Nå er han i Norge for å advare oss mot overnaturlige krefter, inkludert engler og mirakelmenn.

Han lokker med penger, amerikanskkanadiske James Randi. I 15 år har han tilbudt én million dollar til den som klarer å bevise at de er i besittelse av overnaturlige evner. De som melder seg, kan selv bestemme opplegget for testen. Det eneste kravet er at testen skjer under kontrollerte forhold, og til nå har 230 blitt testet. Likevel står kontoen fremdeles urørt.

– Ingen har foreløpig klart å bevise at de har paranormale evner, sier James Randi.

– Det kan enten skyldes at de ikke har slike evner eller at noe gikk galt akkurat den dagen.

Les også: - Nordmenn er naive

Engledialog

Han mener selv at for eksempel det å kunne snakke med engler ville være en ypperlig utfordring i en slik test.

– Jeg er ganske overbevist om at prinsesse Märtha Louise er klar over mitt fond og dusøren på en million dollar. Jeg hadde også ventet at hun skulle banke på, men foreløpig har det vært tyst fra den kanten.

Han nevner også «Snåsa-mannen» Joralf Gjerstad som en naturlig kandidat og forteller at trønderen attpåtil er invitert til å bli med på testen og bli den første som stikker av gårde med millionen.

– En million dollar er mye penger, så det forundrer meg at jeg ikke har fått noe svar, sier Randi.

Prinsesse Märtha Louise talskvinne, Carina Scheele Carlsen, sier til NTB at de kjenner til tilbudet, men at prinsessen ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

Les også: - Beklager, Lars Monsen

Kampanje mot å bli lurt

Her i Norge er det Human-Etisk Forbund som har invitert Randi til landet i forbindelse med kampanjen «Ingen liker å bli lurt», som forbundet lanserte tidligere denne måneden. Men det er ikke nordmenn som er lettlurte eller spesielt naive. Selv reiser 82-åringen verden rundt med budskapet om at vi må tro på fornuften, ikke minst når det gjelder alternativ medisin.

– Vi ser at folk i alle land setter skolemedisinen til side og risikerer helsen med alternativ medisin. Selv har jeg overlevd kreft og hjerteproblemer, og skulle vært død for lenge siden. Skolemedisinen er selvsagt ikke fullkommen, men vi bør stole på vitenskapen og ikke basere oss på overtro, sier Randi.

Uri Geller-kritiker

Selv ble han verdenskjent for sitt raid mot Uri Geller, blant annet i boken «the Truth about Uri Geller». Selv er han også profesjonell tryllekunstner og mener å kjenne knepene.

– Når jeg lurer folk, er det for å underholde, og det har jeg ingen ting imot. Men når aktørene tror på det de selv gjør er vi kommet ut å kjøre, sier Randi.

Faren er, ifølge Randi, at vi luller oss inn i en eventyrverden, en idealisert virkelighet dert det bare hersker lykke.

– Vi må bare innså at vi ikke lever i en perfekt verden, sier Randi. Ting går galt, selv i himmelske sfærer. (©NTB)