FN vil forsvare sivile libyere

Opprørere fotografert torsdag formiddag. Torsdag kveld blir de angrepet av Gaddafis styrker fra luften. Foto: Scanpix Les mer Lukk

FN åpner for å gripe inn i Libya, i det Gaddafi angriper Benghazi.

FN har i kveld vedtatt en resolusjon om ei flyforbudssone over Libya som kan hindre angrep på sivile i landet.

Resolusjonsforslaget gir grønt lys for at sivile, sivilt befolkede områder og særlig Benghazi kan beskyttes med «alle nødvendige midler».

Det åpner for at «arabiske land og andre land» i samarbeid med FN kan beskytte sivile libyere. Men den åpner ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker. Den innebærer også et flyforbud for libyske fly. De mister retten til å ta av, lande eller fly over territoriet til andre FN-stater.

Ti av medlemslandene stemte for, fem var avholdende, mens ingen stemte imot, melder NRK.

På samme tid kommer det meldinger om kraftige eksplosjoner og skyting med luftvernartilleri fra området.

Libyas leder Muammar Gaddafi varslet i torsdag kveld i en radiotale at hans styrker ville komme til å angripe opprørernes høyborg Benghazi øst i landet.

– Vi kommer i kveld, og det blir ikke vist noen nåde, sa Gaddafi i radiotalen torsdag kveld.

Han sa samtidig at ubevæpnede personer ikke har noe å frykte, men at hvert eneste hjem vil bli gjennomsøkt.

Gaddafi lovet også at opprørere som overgir seg, vil bli benådet.

Les også: Gaddafi varsler «avgjørende slag» om Misrata

– Vi skal jage forræderne fra Benghazi. De som overgir seg og kaster fra seg sine våpen, vil bli spart, sa han.

Han lovet også at de som flykter før regjeringsstyrkene kommer, ikke vil bli forfulgt.

Benghazi, Libyas nest største by med rundt 700.000 innbyggere, har vært opprørernes hovedbase i flere uker. Byens innbyggere har lenge fryktet et angrep fra Gaddafi.

Al Jazeera viser bilder av folk som samler seg i gatene og roper slagord mot Gaddafi. Det er usikkert hva som nå vil skje i byen. Gaddafi varsler at han vil slå hardt til mot opprørerne.

- De vil bli utslettet. I morgen vil det bare vårt folk være igjen i Benghazi. Dere må alle gå ut og rense byen. Og jeg, Muammar Kadhafi, jeg vil dø for mitt folk. Med guds hjelp, sier han.

– Vi kommer i kveld, og det blir ikke vist noen nåde, sa Gaddafi i radiotalen torsdag kveld.

Les også: Clinton advarer mot at Gaddafi vil drepe

Avviser

Men lederen for opprørsrådet i Benghazi avviste seinere Gaddafis trusler.

– Vi står på fast grunn. Vi lar oss ikke skremme av disse løgnene og påstandene, sa lederen for Libyas nasjonalråd, Mustafa Abdel Jalil, tidligere justisminister i Gaddafis regjering, ifølge den arabiske kringkastingen Al Jazeera.

– Libyske byer fra Ajdabiyah og hele øst er under opprørskontroll, tilføyde han.

Han sa samtidig at opprørerne i Libyas nasjonalråd ønsker enhver beslutning fra FNs sikkerhetsråd velkommen som vil stoppe det han omtalte som Gaddafis folkemord.

FN kan komme for sent

Etter at resolusjonsteksten ble kjent og flere kilder meldte at det var god sjanse for at forslaget kom til å bli vedtatt, truet Gaddafi-regimet med å destabilisere hele Middelhavs-regionen.

– All sivil og militær trafikk vil bli mål for en libysk motoffensiv. Middelhavet vil bli utsatt for stor fare, ikke bare kortsiktig, men også på lang sikt, uttalte en militær talsmann til det offisielle nyhetsbyrået Jana.

Franske talsmenn sa torsdag at militære operasjoner i samsvar med det FN-resolusjonen åpner for, kan være i gang i løpet av noen timer etter at et eventuelt vedtak er fattet i Sikkerhetsrådet.

– Straks en resolusjon er vedtatt, kan en operasjon begynne i løpet av noen timer, sa en høytstående, men anonym fransk kilde på en pressekonferanse i Paris.

USA nøler

Frankrike og Storbritannia har vært pådrivere for at verdenssamfunnet bruker makt til å stanse Gaddafi. Men for bare to dager siden var de fleste andre land skeptiske, også USA. Da USA plutselig snudde, ble det fortgang i resolusjonsarbeidet, men nå mener enkelte analytikere at vedtaket kan komme for sent.

Det har også vært knyttet usikkerhet til hvordan land som Kina og Russland kommer til å stemme. Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sa tidligere i uka at kineserne var imot enhver resolusjon som blandet seg inn i et annet lands interne anliggender. Også russerne har uttrykt skepsis.

I løpet av de siste dagene har Gaddafis styrker vunnet tilbake kontrollen over stadig større deler av Libya.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter