Søt kløe og sur svie for bestekompisene

Tarjei Bø tapte viktige poeng i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen torsdag. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Les mer Lukk

Karrierens fjerde dårligste renn kan ha ødelagt verdenscupdrømmen for Tarjei Bø (22).

Med fire bomskudd på stående skyting på sprinten i Holmenkollen, bød han bestekameraten Emil Hegle Svendsen (25) helt ufrivillig opp til dans rundt verdenscuptrofeet. 75 poeng forsprang krympet til 37 etter Bøs flause.

Trolig blir avstanden ytterligere redusert på jaktstarten lørdag ettersom Svendsen starter hele 1.10 minutt foran kompisen.

Svendsen kan avgjøre til egen fordel i verdensmesterøvelsen sin søndag.

– Det blir i så fall med bismak. At Tarjei skal få en slik fullstendig kollaps, er ikke artig. Slikt er en skiskytters verste mareritt. Og når sprinten etterfølges av jaktstart, blir to renn ødelagt. Men jeg er idrettsmann og vil vinne. Muligheten er der, og jeg vil gripe den, sa Emil Hegle Svendsen til NTB etter sjetteplassen torsdag.

Stående kluss

Bare tre ganger tidligere i karrieren (en gang i år) har Tarjei Bø gått inn til dårligere plasseringer i verdenscupen. Verst er 75.-plassen fra sprinten i Kontiolahti for nøyaktig ett år siden.

– Et øyeblikks svakhet der jeg ikke helt visste hva jeg holdt på med. En mellomting mellom kontrollert og offensiv skyting. Jeg greide ikke å bestemme meg, forklarte Tarjei Bø sin ståendekollaps.

– Jeg hadde en slik (51.-plass på sprint) i Anterselva også. Det skjer med ujevne mellomrom. Svakt og dårlig, rett og slett. Jeg er skuffet over meg selv, at jeg skyter som jeg aldri skulle ha tatt i et gevær før.

Også under stafetten i VM forrige helg klusset ankermann Bø med stående skyting. Da ble det strafferunde, men likevel klar seier. Før det ble han verdensmester på normaldistansen samt i blandet stafett.

– Det var mer press i VM, og da fikk jeg det til, sa Bø, som ikke ville trekke sammenligninger mellom ståendeflausen i Holmenkollen torsdag og ekstraskuddfloppen i VM.

– Var det nervøsiteten som meldte seg?

– Jeg merket før løpet at noe ekstra stor på spill, men hadde ikke fryktet at det skulle gå så skeis. Jeg trodde jeg skulle cruise det inn, men ga i stedet fra meg altfor mange poeng. Planen var å slappe av i helgen, bedyret 22-åringen.

Fjerde yngst

Vinner Tarjei Bø verdenscupen sammenlagt, blir han tidenes fjerde yngste mannlige sådan etter Frank-Peter Rötsch (19), Frank Ullrich (20) og Andre Sehmisch (21). I fjor vant Emil Hegle Svendsen etter tett duell mot østerrikske Christoph Sumann.

I 89 dager (siden 18. desember 2010) hadde Bø vært i sammenlagtledelse. 17 ganger har han forsvart den gule trøyen.

– Tror du at du vinner verdenscupen?

– Ja!

Emil Hegle Svendsen eide gult startnummer i sesongens første sju renn.

– Tarjei har hatt den gule trøya i hele år og fortjener å vinne. Men begge har uansett hatt en god sesong, og begge vil være fornøyd uansett hvem som vinner verdenscupen sammenlagt, mente Svendsen.

– Hvordan avgjøres duellen?

– Tarjei får blod på tann og går seg opp en del plasseringer på jaktstarten. Så avgjøres det mann mot mann søndag, spådde trønderen.