Libyske opprørere sier de skjøt ned fly

Regjeringssoldater gjør seg klare til kamp utenfor Ajdabiyah, 160 kilometer sør for Libyas nest største by Benghazi. Opprørerne i Libya hevder å ha slått tilbake angrep fra Muammar Gaddafis regjeringshær flere steder nord i landet. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIX Les mer Lukk

Opprørerne i Libya har skutt ned to av regjeringsstyrkenes kampfly, hevder en talsmann.

Flyene skal ha styrtet da de ble truffet av skyting fra bakken nær opprørsbevegelsens høyborg Benghazi nord i landet.

Flyene ble beskutt da de angrep Benghazis internasjonale flyplass torsdag, sa opprørernes talsmann, som bare oppga navnet Nizar.

Begge flygerne ble drept da flyene styrtet, tilføyde talsmannen.

Det var ifølge Nizar andre gang på to dager at fly fra Muammar Gaddafis styrker gikk til angrep på Benina, som Benghazis flyplass heter.

Flyene bombet den viktigste rullebanen på flyplassen, sa han,

Opprørsstyrkene sa torsdag at de har greid å motstå harde angrep.

Disse opplysningene sto i skarp kontrast til påstandene fra en statlig TV-kanal, som meldte at Gaddafis styrker hadde gjenerobret byen og var i ferd med å «sterilisere» den for kriminelle gjenger. Men innbyggere i byen fastholdt at opprørerne fortsatt hadde kontroll.

– Det som meldes på TV er ikke sant. De lyver. Misrata er rolig og vi kan ikke høre noen bombeangrep, sa en innbygger på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Leger ved et sykehus i området skal ha sett rundt 80 drepte regjeringssoldater, het det i de ubekreftede meldingene fra Misrata torsdag.

Også lenger øst hevdet opprørerne å holde stand, og Gaddafi-styrkene skal ikke ha greid å innta den strategisk viktige byen Ajdabiyah.

Flere sivile drept

Minst 30 barn, kvinner og eldre menn er drept i kamper ved byen Ajdabiyah øst i Libya.

De døde da de havnet i kryssild mellom opprørere og regjeringssoldater, melder fjernsynskanalen Al Arabiya.

Et øyenvitne fortalte torsdag til kanalen at han hadde sett de døde og var sikker på at de var ubevæpnede sivile. Ajdabiyah ligger 150 kilometer sør for Benghazi, som er den libyske opprørsbevegelsens viktigste støttepunkt.

Muammar Gaddafis regjeringsstyrker har omringet Ajdabiyah, og opprørerne forsøker å hindre dem i å rykke videre nordover mot Benghazi.

Men torsdag ettermiddag holdt opprørsstyrkene fortsatt stand i den omringede byen.

Eksplosjoner ved flyplass

Eksplosjoner og skudd kan høres ved flyplassen i den opprørskontrollerte byen Benghazi i Libya, ifølge en statlig TV-kanal i landet.

Regimet til diktatoren Muammar Gaddafi har tidligere varslet at et angrep på Benghazi var nært forestående.

Les også: - Slaget starter i dag

Saken oppdateres

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

(©NTB)