Små mengder radioaktive partikler på vei mot USA

Radioaktive partikler fra atomkraftverket i Japan vil etter hvert spre seg over hele den nordlige halvkule. Men strålingsnivåene er så lave at de ikke utgjør noen helsefare. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Lave konsentrasjoner av radioaktive partikler er på vei fra Japan til Nord-Amerika og Europa, ifølge svenske forskere. Men strålingen er så svak at den ikke er farlig for mennesker.

Partiklene føres med vinden over Stillehavet og vil nå land i løpet av noen dager, tror Lars-Erik De Geer, forskningsdirektør ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Han antar at partiklene etter hvert vil krysse Nord-Amerika og fortsette østover over Atlanterhavet til Europa. Men han understreker at strålingsnivåene er så lave at de ikke utgjør noen fare.

– Tidligere, da de gjennomførte atomprøvesprengninger i Kina, så kom det slike skyer hele tiden. Da var det ingen som brydde seg i det hele tatt, sier De Geer.

De radioaktive partiklene er blitt registrert takket være et nettverk av målestasjoner som er opprettet for å oppdage kjernefysiske prøvesprengninger.

De Geer regner med at det til slutt vil være lave konsentrasjoner med partikler fra Fukushima-kraftverket over hele den nordlige halvkule.

I Sør-Korea ble det torsdag oppdaget uvanlig høye strålingsnivåer på tre flypassasjerer som kom fra Japan. Strålingsnivåene er imidlertid ikke så høye at de utgjør noen helsefare, og passasjerene vil etter hvert få reise videre, melder TV-stasjonen YTN.

Les flere nyheter her

Les alt om katastrofen i Japan

(©NTB)