Samler inn millioner Japan ikke har bedt om

Japansk Røde Kors tar seg av skadde som er rammet av jordskjelv og tsunami, før de blir fraktet til Ishinomaki Røde Kors sykehus. Foto: Røde Kors (Scanpix) Les mer Lukk

Selv om japanske myndigheter ikke har bedt om hjelp fra Norge, triller millioner av kroner inn på kontoene til norske hjelpeorganisasjoner.

Både Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors har opprettet egne kontoer der folk kan donere penger spesifikt til japanerne. Til sammen har disse tre hjelpeorganisasjonene samlet inn rundt fem millioner kroner siden fredag, skriver Dagsavisen.

– Hittil har vi fått inn nærmere tre millioner kroner til tsunamiofrene i Japan, opplyser informasjonsrådgiver i Redd Barna, Kari Magnussen til Dagsavisen.

Antall mennesker som er døde eller savnede etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i forrige uke, har nå passert 13.000.

Antall døde står nå på 5.178, mens antall savnede står på 8.606, opplyser japansk politi torsdag. I tillegg er 2.285 personer skadd.

Det er ventet at tallene vil stige betydelig i dagene fremover.

UNICEFs generalsekretær i Norge, Kjersti Fløgstad, opplyser at organisasjonen har vært i kontakt med de japanske myndighetene, men er foreløpig ikke blitt bedt om å bidra.

– Vi har tilbudt vår støtte, men regjeringen i Japan har ikke gitt uttrykk for at den trenger hjelp, sier hun.

Generalsekretæren mener det kan være problematisk at pengegaver til hjelpeorganisasjonene øremerkes de ulike katastrofene.

– Hva gjør man med pengene dersom det viser seg at behovet likevel ikke er så stort? spør Fløgstad.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp mener ikke det er feil å øremerke midler til Japan.

– Vi vet at folk i Norge er opptatt av det som skjer der, og at mange ønsker å hjelpe. Derfor gir vi dem muligheten til det, sier han. (©NTB)

Les alt om naturkatastrofen i Japan her

Les flere nyheter her