Støre: – Folks mening må få komme til uttrykk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er kritisk til bruken av vold og makt mot de egyptiske demonstrantene og sier det er beklagelig at det er gått mange liv tapt i opptøyene. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker dialog og nasjonal forsoning i urolige Egypt og ber landet finne måter å la folks mening komme til uttrykk på.

Men utenriksministeren understreker samtidig at det er opp til egypterne å ordne opp i Egypt, og han sier det ikke skal være opp til andre land å bestemme.

UD har dannet en krisestab for å høyne beredskapen og kunne bistå nordmenn i Egypt på best mulig måte. I tillegg blir ambassaden nå styrket med ekstrapersonell fra Oslo.

De som befinner seg i store feriebyer som Sharm el-Sheik og Hurghada, bør kontakte sin reiseoperatør for å avklare status for hjemreise, heter det i en uttalelse fra departementet.

Les også: Tusenvis trosset portforbudet

EU ba mandag om reformer og at det innen kort tid holdes frie valg i Egypt. Men Unionens ledere avsto fra å be president Hosni Mubarak gå av.

– Norge forutsetter at et valg holdes etter internasjonale prinsipper og er fritt og rettferdig, sier Støre til NTB og fremholder at det er grunn til å være kritisk til gjennomføringen av parlamentsvalget før jul.

Utenriksministeren er kritisk til bruken av vold og makt mot de egyptiske demonstrantene og sier det er beklagelig at det er gått mange liv tapt i opptøyene. Han kaller president Hosni Mubarak både en autoritær leder og en pragmatisk leder.

Endringene i den egyptiske regjeringen mener han ikke innebærer noen kraftfull fornyelse og viser blant annet til innslaget av militære ledere i regjeringspostene.

– Det er gjort noen endringer som ikke ser ut til å ha roet gemyttene, sier han.

Les også: Henter alle nordmenn hjem

(©NTB)