Hæren støtter demonstrantene i Egypt

Det er forventet at politiet i dag vil komme tilbake igjen for å gjøre et forsøk på å tøyle demonstrasjonene i Egypt, melder den egyptiske startskanalen Nile TV.(Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Titusener av egyptere roper fortsatt på president Hosni Mubaraks avgang, og for første gang garanterer nå den mektige hæren at de skal få demonstrere i fred.

I en uttalelse fra det egyptiske militæret sier de at de ikke vil bruke makt mot demonstrantene.

- Til det flotte folket av Egypt, deres hær, anerkjenner folkets legitime krav, og vil ikke bruke makt mot det egyptiske folk, heter det i uttalelsen.

Egypts mektige hær ser ut til å sitte med nøkkelen til Mubaraks politiske skjebne. Uttalelsen betyr trolig at presidenten Hosni Mubarak vil måtte gå av om ikke så lenge, for så å overlate makten til en overgangsregjering styrt av hærens ledelse.

BBC kaller uttalelsen et hardt slag for Mubarak ettersom han trenger muligheten til å bruke hæren til å gjenopprette ro og orden – i det minste muligheten til å true med å bruke den.

Like etter kunngjøringen skal flere av stridsvognene i Kairo ha trukket seg litt tilbake.

Tidligere ble det meldt at soldater og demonstranter snakket sammen, sivile delte maten sin med de militære, og stridsvogner fikk påmalt slagord mot Mubarak i Kairo.

Trosset portforbud

Tusener av demonstranter trosser i dag portforbudet i Egypt for å protestere i gatene.

Regjeringen har innført portforbud fra klokka 15.00, men restriksjonene har blitt ignorert av demonstranter de siste dagene, melder CNN.

Portforbudet gjelder til klokken 08 i morgen tidlig.

Les også: Henter alle nordmenn hjem

I Kairo er nå demonstrasjonene enda større enn tidligere. Demonstrantene ropte slagord mot president Hosni Mubarak, ifølge Reuters.

– Kom deg vekk, vi vil ha deg vekk!, ropte de.

Kravet er klart: Vi ønsker at Mubarak og hans menn skal vekk. Alt annet enn det er ikke nok, sier den 24 år gamle demonstranten Omar el-Demerdash.

Det er satt inn helikoptre for å holde demonstrasjonene under oppsikt, men politiet har siden det voldelige sammenstøtet mellom politi og demonstranter på lørdag trukket seg tilbake fra gatene.

Les også: Al-Jazeera i svart

Frykter matmangel

Demonstrasjonene i Egypt flammet opp som en følge av uroen i Tunisia som førte til at den tunisiske presidenten flyktet fra landet.

Menneskerettighetsobservatører antar at 80 mennesker er drept i Kairo som følge av opptøyene. I Aleksandria er minst 36 mennesker døde.

Dagliglivet i Egypt har ført til betydelige forstyrrelser i Egypt. Mange butikkeeiere har stengt butikkene sine. Bankene var mandag stengt og det har vært lange køer for å få tak i mat på supermarkedene.

Les også: - Mubarak bør trekke seg

21.000 arrestert

Bensinstasjoner og minibanker er også stengt og søppeltømmere har ikke utført jobben sin.

Statskanalen Nile TV har nå opprettet en nødlinje der folk kan rapportere om hvor det er mangel på mat i landet.

Butikker og politistasjoner i landet er robbet for verdier.

Nile Tv rapporterte mandag om at 21.000 rømte fengselsfanger er arrestert.

Egypts president Muhammad Hosni Said Mubarak har sittet ved makten siden 1981 og har siden styrt Egypt med jernhånd. Det later foreløpig ikke til at han vil følge den tunisiske presidentens eksempel og forlate sitt embete.

Reform

Presidenten har videre forsøkt å svare på kritikken ved å love økonomiske reformer. Men det demonstrantene krever, er full retrett.

– Den nye regjeringen er ikke nok og kommer for sent. Jeg tror Mubarak trolig er borte før det er gått 30 dager, sier Midtøsten-ekspert Zaineb al-Assam i analysebyrået Exclusive Analysis.

Han peker på general Wagdy som en ny upopulær skikkelse.

– Mubarak kommer til å bli ansett som en byrde av hæren, tror han.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter